Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta arz açığı çözümünde devlet ve müteahhit işbirliği şart

Emlak sektörü verilerine göre ülkemizde her yıl ortalama 800 bin adet yeni konuta ihtiyaç duyulmaktadır. Buna rağmen yeni konut yapımı sayısı ortalama 550 bin adet olmaktadır. İnşaat sektöründeki arz açığı için Avrasya Uluslararası İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, açıklamalarda bulundu. Sesli; Konutta arz açığı çözümü devlet ve müteahhit işbirliği şart olduğunu belirtti.

Konutta arz açığı çözümü için devlet ve özel sektör işbirliği

Ali Sesli yaşanan bu konut arzı açığının çözümü için önerilerde bulundu. “Zaten yüksek olan inşaat yapı maliyetlerine bir de yüksek arsa fiyatları eklenince, erişilebilir konut üretmek ne yazık ki hayal oluyor. Devletin elverişli kamu arazilerini inşaat firmalarına uygun koşullarda tahsis etmesi, devlet & özel sektör işbirliğiyle toplu konut hamlesine önemli bir ivme kazandıracaktır.” ifadelerini kullandı.

İnşaat maliyetlerinin yüksek olmasını dile getiren Ali Sesli, “Yüksek maliyetler, yüksek konut fiyatlarını beraberinde getiriyor. Bu döngüyü kırmak için devletimiz, inşaat sektörüne destek olmalı. KDV ve konut kredi faizlerindeki indirim hamleleri ne yazık ki tek başına yeterli olmuyor. Bu talep yoğunluğunda ve enflasyonist ortamda arz artmadan fiyatların düşmesini beklemek hayal olur. Devlet, elverişli kamu arazilerini inşaat firmalarına konut üretimi için uygun maliyetlerle tahsis edebilirse, yeni projeler peş peşe gelir” sözleri ile açıklamasına devam etti.

Ali Sesli yeni konut projesinin müjdesini verdi

Sözlerine devam eden Sesli, yeni proje müjdesi verdi. Ali Sesli “Şu anda inşaat firmalarının önünde iki seçenek var; Birincisi yeni projeye başlamayıp, beklemek. İkincisi ise elini taşın altına koyup, konutta arz açığını kapatmaya destek olacak erişilebilir projeler yapmak. Biz Avrasya Uluslararası İnşaat olarak ikinci yolu seçtik. Şu anda teknik hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz 1.200 konutluk yeni bir projenin temelini 2023 ilkbaharında atıyor olacağız.” sözlerini kullandı.

En son olarak ise Sesli, yaşanan bu arz talep dengesizliğinin sonuçlarına dair açıklama yaptı. Talebin artması, arzın azalması ile hem ikinci, hem de sıfır dairelerin fiyatlarında artış olduğunu açıklamalarına ekledi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız