Kategoriler
Emlak Haberleri

Alpay Hacıoğlu 2021 yılı gayrimenkul satışlarını değerlendirdi

Türkiye genelinde 2021 yılı içince gayrimenkul satışları rekor satışa ulaştı. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, döviz kurunun artmasıyla vatandaşların gayrimenkule yöneldiğini söyledi. Türkiye genelinde yapılan satışlarda Kocaeli’nin 9. sırada olduğunu da belirtti. Ayrıca Başkan Hacıoğlu Kocaeli genelinde %15-20 civarlarında bir fiyat artışı olduğunu söyledi.

Alpay Hacıoğlu: “Türkiye’de 2021 yılında gayrimenkul satışlarında rekor kırıldı”

Özellikle son 1 ay içerisinde döviz kurunun yükselmesiyle vatandaşlar dövizlerini bozdurup gayrimenkul satın aldı. Gayrimenkullerde en çok satış yapan şehirler sırayla; İstanbul 1 milyon 579 bin 440, Ankara 1 milyon 17 bin 686, İzmir 696 bin, Antalya 546 bin, Bursa 509 bin adet gayrimenkul satıldı. Kocaeli ise 2020’ye göre büyük bir yükseliş sağlayarak 9. sıraya kadar yükseldi. Ayrıca 324 bin 974 tane satış yapıldı. Alpay Hacıoğlu, hem Türkiye hem de Kocaeli genelinde değerlendirme yaptı. Ayrıca; “Özellikle Aralık ayı içerisinde Kocaeli’de konut satışları ciddi bir şekilde yükseldi. TÜİK verilerine baktığımızda 2020 yılının Aralık ayında Kocaeli’de 2 bin 261 tane satış yapılmış. 2021’in Aralık ayında ise bu verilere baktığımızda bu sayı 4 bin 491’lere çıkmaktadır.

Yani Türkiye genelinde konut satışı artışlarında Kocaeli 9’uncu oldu. Toplamda da Kocaeli’de 324 bin 974 tane tapu işlemi olmuştur. Bunun içerisinde konut, iş yeri, arsa ve tarla da var. Bu artışın nedeni özellikle dövizin artmasından kaynaklıdır. Özellikle 1-1.5 ay içerisinde ciddi bir tapu satışı gerçekleşti. İnsanlar genelde birikimlerini altın ve dövize yatırmıştı, bunlarda da artış olunca dövizlerini bozdurup eve yatırdılar. Gayrimenkullerin fiyatları da bu 1-1.5 ay içerinde stabildi. Durum böyle olunca da insanlar gayrimenkule yatırım yaptılar. Yatırım yapanlar çok avantaj sağladı” dedi.

“KOCAELİ GENELİNDE %15-20 CİVARLARINDA BİR FİYAT ARTIŞI OLDU”

Alpay Hacıoğlu, şu an da gayrimenkullerde fiyat artışı olduğunu söyledi. Ayrıca “Satış rakamlarına baktığımızda Kocaeli genelinde %15-20 civarlarında bir fiyat artışı olduğunu görebiliyoruz. Bunun nedeni de ilgi oldukça insanlar daha iyi rakamlara satmak için fiyatlarını yükseltti. Dövizin belli bir miktarda düşmesiyle ilanda ve pazarda olan gayrimenkullerde şu an bir durgunluk var. Yani gayrimenkul sahiplerinin fiyatları arttırması satışlarını hızlandırmadı. Vatandaşlar daha çok deprem sonrası yapılmış 3-5 yıllık ve sıfır binaları tercih etti. Vatandaşlar şehir merkezine yakın yerleri tercih ediyorlar ancak şehrin tam göbeğini de tercih etmiyor. Otopark sorunu ve şehir gürültüsünden dolayı daha sakin mahalleleri tercih ediyorlar” diye konuştu.

“KOCAELİ 9. SIRAYLA 324 BİN 974 TANE SATIŞ YAPTI”

Alpay Hacıoğlu, en çok satış yapılan şehirleri sıraladı. “İstanbul 1 milyon 579 bin 440, Ankara 1 milyon 17 bin 686, İzmir 696 bin, Antalya 546 bin, Bursa 509 bin adet gayrimenkul satışı yapılmıştır. Kocaeli 9. sırayla 324 bin 974 tane satış yaptı. Konut anlamında baktığımızda Kocaeli’de genel anlamda 2+1 ve 3+1 dairelerin daha çok satıldığını görüyoruz. Tabi bununla beraber site içerisinde dubleks bağımsız gayrimenkullerde satışlarda ön plana çıktığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…