Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altın yükselecek mi? Altın yorumları… 4 Mart 2020

Yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin endişeler altın fiyatları üzerindeki etkisi sürdürüyor. Öte yandan bu endişeleri toparlamak için acil toplanma kararı veren Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimi kararı, altın fiyatlarını yukarı yönde destekliyor. Gram altın fiyatındaki düşüşünün ise dolar/TL paritesinin gerilemesine bağlı olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

Ons altın, Fed’in faiz indirimi kararının ardından yüzde 3,2 oranında değer kazanarak günü bin 636 dolarla kapattı. Bugün en düşük bin 632 doları gören altının ons cinsindeki fiyatı bin 652 dolara kadar yükseldi ardından bin 641 dolar civarına indi.

Ziraat FX, bugünkü yorumunda “Dün Fed’in acil faiz indiriminin ardından %3,2 oranında değer kazanarak 1.636 seviyesinden günü kapatan değerli madende bu sabah sınırlı kar satışları gözlemliyoruz. Şu aşamada, para piyasalarında Fed’in bu yıl en azından iki faiz indirimini fiyatlandığı ortamda değerli madende geri çekilmeler sınırlı kalabilir ve yükseliş eğilimini devam edebilir. Bu kapsamda, değerli madenin 1.620 desteğinin üzerinde kalabileceğini ve gün içerisinde 1.642 yakın direncini kırma denemeleri yapabileceğini düşünüyoruz. Olası yükselişlerde bu direncin kırılması durumunda 1.660 hedef olarak izlenebilir.” açıklamalarında bulundu.

Yapı Kredi Yatırım, salgına ilişkin olumlu veya olumsuz olarak nitelendirilen gelişmelerin fiyatlarda hareket yarattığını belirterek risk iştahının bir miktar olumlu olduğunu kaydetti. Yapı Kredi “Bu noktada Altına olan talebin varlığını korumasını bekliyoruz.” öngörüsünde bulundu.

Gram altın yorumları

Analistler, Fed kararının altın fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu belirtirken gram altın fiyatında, lira karşısındaki doların düşüşüyle beraber azalma görüldü. Meksa Yatırım, bugünkü notunda gram fiyatının 324,05 lirada olan direnç noktasını kıramadığını, bu sebeple fiyatta düşüşün yaşandığını kaydetti.

Meksa Yatırım, bülteninde “Elbette burada ALTIN tarafındaki yukarı harekete rağmen geri çekilme yaşanması, USDTRY paritesindeki düşüşün etkisi ile gerçekleşti.” yorumunda bulundu. Gram altın, dünkü kapanışta, önceki kapanışa oranla yüzde 2,32 seviyesinde değer kazandı. Teknik açıdan gram fiyatında orta vadeli yükseliş trendinin sürdüğünü kaydeden Alan Yatırım “…Gram altında kısa vadeli direnç seviyeleri 324.00 ve 328.00’de, destek seviyeleri ise 321.00 ve 317.00’de bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Akşam saatlerinde doviz.com’un aktardığı bilgilere göre ons altın 1.642,38 dolardan, gram altın 321,20 liradan, çeyrek altın ise 525,14 liradan işlem görüyor.