Kategoriler
Emlak Haberleri

Aramalar satılık konuttan kiralık konut aramasına dönüyor

Satılık ev fiyatlarının yükselmesi ile birlikte konut aramalarında da kiralık konut araması fazlalaştı. Ev satın almaya bütçesi yeterli olmayan vatandaşlar satılık evlerden kiralık ev arayışlarına yöneldi. Emlakjet’in satılık-kiralık konut arama trendleri araştırmasının detayları ve verilerin karşılaştırılması haberin devamında yer almaktadır.

Konut piyasalarında düşme var

Türkiye’nin emlak seri ilan alanında öncülerinden olan Emlakjet, veri tabanından aldığı veriler ile bazı sonuçları yayınladı. Bu sonuçlara göre Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kiralık konut fiyatları yüzde 10 oranında düşüş gösteriyor. Aynı dönemlerde satılık konut fiyatlarında ise yüzde 10 oranında yükselme görülmektedir. Aynı verilerde yıllık oranlara bakıldığında satılık konutlarda yüzde 199 artma görülmektedir. Kiralık evlerde ise bu artma yüzde 152 olarak görülmektedir.

Yıllık satılık konut fiyat artmasında ilk sırada Bursa yer almaktadır. Bursa’da senelik satılık konut fiyat artması yüzde 229 seviyelerinde. Buna ek olarak senelik kiralık konut fiyat artmasında ise Antalya ilk sırada yer almaktadır. Antalya’da senelik kiralık ev fiyatı artması yüzde 186 oranında olarak belirtildi.

Kiralık konut aramaları arttı

Ev fiyatlarındaki yükselme kiralık ev aramalarının daha sıklaşmasına neden olmaktadır. Bu konuda Emlakjet verileri de aynı doğrultuda bilgiler vermektedir. Emlakjet’in Eylül ayı özel araştırma dosyasında satılık ve kiralık konut arama trendleri incelendi. Bu incelemelere göre kullanıcıların yüzde 20’si ilk olarak satılık ev arayıp daha sonra kiralık evlere bakmıştır. İlk olarak satılık daha sonra kiralık ev bakan kullanıcılara yönetilen sorunların cevapları da oldukça dikkat çekici. Neden olarak kullanıcıların yüzde 53’ü bütçesine uygun ev bulamadığını belirtti. Ayrıca yüzde 38’i ise kriterlerine uygun ev bulamadıkları için kiralıklara baktıklarını belirtti. Eylül ayında en fazla satılık ve kiralık aranan ilçe İzmir’in Buca ilçesi oldu.

Araştırmayı değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat açıklama yaptı. Açıklamalarında, “Artan fiyatlar ve gayrimenkuldeki arz talep dengesizliği kiralık arayan kullanıcılar için problem olmuştu. Güncel veriler ise satılık daire arayanlarda da aynı durumun problem olduğunu göstermektedir.” sözlerine yer verdi.

Diğer emlak konut haberleri için tıklayınız…