Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Arsa fiyatlarında salgın hastalık etkisi

Arsa fiyatlarında akıl almaz artışlar görenleri hayrete düşürüyor. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik, yaşanan salgın hastalık sürecinin gayrimenkulde değişimlere neden olduğu görüşünü paylaştı.

Arsa fiyatlarında yaşanan artış salgın hastalıkla belirdi

Arsa fiyatlarında yükselen fiyatlar karşısında şaşkınlığa uğrayan vatandaşın, yaşanan salgın hastalık süreciyle birlikte apartman yaşantısına veda etme isteği ortaya çıktı. Sokağa çıkma yasağında yaşanan gün artışlarıyla birlikte, Türkiye’de neredeyse 2 aylık bir sürece denk gelen tedbirler zaman içerisinde arttırılmıştı. Tüm dünyada etkisini gösteren olumsuz süreç karşısında gayrimenkul sektöründe tüketiciler isteklerini değiştiriyor. Böylece sektör üzerinde tüketicilerin belirlediği yeni trendlerde balkonlu daireler tercih edilirken, en çok teras ve bahçeli müstakil ev taleplerinde artış yaşandı.

Yaşanan bu değişimler karşısında sektörün öncü isimleri konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulundu. Özellikle rezidans gibi minimal yaşamın kapılarını açan konut projelerinin geride bırakıldığı, tüketicinin daha ferah alanlar istediği belirtildi. Yeni tip koronavirüs ile ortaya çıkan bu keskin değişimlerde ise özellikle arsa üzerine ev inşa etme hayalleri ortaya çıkıyor. Ancak taleplerde yaşanan artışlar neticesinde arsa fiyatlarında artışlar aynı oranda seyretmekte.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı ile yön değiştiren talepler, arsa fiyatlarında yüzde 20 artışa neden oldu. Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik, tüketicilerden yoğunlukla hava alabilecekleri ferah bağ, bahçe isteklerinde yaşanan artışı belirtti. Telefon üzerinden gerçekleştirilen konuşmalarda kişiler apartman yaşantısından çıktı. Taşınmaz niteliğinde yer alan arsa, tarla, bağ ve bahçe gibi alanlarda istekler yoğunlaşırken, bu bölgelerdeki fiyatlarda artış gözlemleniyor.

Salgın hastalık sektörü yeniden ele alıyor

Arsa fiyatlarında yaşanan değişimlerin neredeyse yüzde 20 oranında artış olarak ortaya çıktığı dile getirilirken, gayrimenkul sektöründe ekonomik boyutlu dalgalanmalar meydana geliyor. Salgın sebebiyle işleri duraksayan, dijitalleşme yolunda büyüyemeyen emlakçı ve çalışanlar kazançlarında belirgin bir düşüş yaşadı. Başkan Çelik ise bu süreçte vatandaşı uyararak yatırımlarını gayrimenkule aktarmalarını öneriyor.

Türkiye genelinde salgın hastalıkla yaşanan mücadele kapsamında işlerinde duraksama yaşayanlar, gayrimenkul alanlarını gösteremediği gibi hiçbir müşteriye hizmet veremiyorlar. Belirlenen randevuların iptal edildiğini hatırlatan Çelik, sokağa çıkma yasağının sektör üzerinde olumsuz durumları arttırdığını belirtti. Ancak vatandaşa öneriler vermeye devam eden Başkan, gayrimenkule yatırım yapmanın hiçbir zaman kaybettirmeyeceğini hatırlatıyor.

Normalleşmenin yaşandığı Türkiye’de önümüzdeki süreçte yaşanacak olan sektörler arası değişiklikler henüz bilinmezken, gayrimenkul sektöründe yeni trendler şimdiden ön plana çıktı.