Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Ayakapı Hamamı satışa çıkarıldı

Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan Ayakapı Hamamı, bir emlak sitesinde satışa çıkarılmıştır. 33 milyon TL’ye satılmaya çalışılan ve oldukça bakımsız olan 440 yıllık hamamın hangi amaçla kullanılacağıysa bilinmemektedir. Hamam Restorasyon Uzmanı Abu Balta, hamamın tarihi hakkında bilgi vermiştir. Ayrıca, “Mimar Sinan eserlerinden biri olan 440 yıllık hamam, 1582 yılında 3. Murat’ın annesi Nur Banu Sultan tarafından yapılmıştır. Son yıllarda hamamın dışında tamirci, depo gibi farklı amaçlarla kullanılmıştır. Şu andaysa tarihi yapının içi çürümeye yüz tutmuştur” dedi.

Balta, tarihi hamamın özel mülkiyete geçirildiğini aktarmıştır. “Daha önce de birçok kez satışa çıkarılmıştır. Şimdiyse bir emlak sitesinde tekrardan satış ilanı oluşturulmuştur. Fiyat olaraksa 33 milyon TL paha biçilmiştir. ‘Tarihi yarımadada, eşsiz bir eser, bölgenin mihenk taşı satılık’ başlığıyla yayınlanan ilanda yapının 560 metrekare büyüklükte olduğu belirtilmiştir” diye konuştu.

“Tarihi Ayakapı Hamamı Satılıktır”

İlanda yazılı diğer ayrıntılarsa şu şekildedir: “İstanbul Tarihi Yarımada’da, Balat’tan Unkapanı yolu istikametinde, Abdülezel Paşa Caddesi üzerinde, ana yola 45 metre cephelidir. Ayrıca bölgedeki nadir büyük parsellerden biridir. Fener-Balat Yenileme Proje alanının hemen yanı başında, bölgenin mihenk taşı yapılarından bir tanesidir. Turizm, sosyal ve kültürel, yeme-içme ve benzeri faaliyetler için kullanılabilecek benzersiz bir yapı Tarihi Ayakapı Hamamı satılıktır.”

Tarihi yapıların denetim sıkıntısı var

Balta, hamamın farklı amaçlarla kullanılmaması gerektiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca; “Bu tür yapılar orijinaline uygun şekilde restore edilmeli ve turizme kazandırılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlar harekete geçmelidir. Aynı zamanda bu yapılar, şahsi mallarsa satılabilmektedir. Fakat tescilli tarihi yapıların denetim problemi var, proje yapılmadan yapılan değişiklikler yakalanırsa dava konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Restorasyon nasıl yapılmalıdır?

Yüksek Mimar Tevfik İlter, tarihi yapıların restorasyonunda iki temel problem olduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca; “Bir tanesi mülkiyete dayalı olarak yetkinin kimde olacağıyla ilgilidir. Bir yandan mal sahibi yetkili bir taraftan kurum yetkilidir. Ama ikinci temel problem de restore edilecek tarihi yapıların tarihiyle ilgili bilgi sahibi olmayan bazı kurumlar tarafından restore edilmesidir. İkincisi çok karmaşık bir konudur. Mesela bir hamam restore edilecekse, hamam restorasyonunda yalnızca taşların, tuğlaların, çatının yenilenmesi olarak algılanan bir restorasyon türü vardır. Ayrıca hamam restorasyonunun aslında yıkanma kültürünün nasıl olduğunu o yüzden de malzemelerin nitelikleri, çeşitleri üzerinde araştırma yaparak restorasyon yapma anlayışı var.  Hamamlarda yerde akan suların bazı ayrıntılarla insanların basamayacağı noktalara ulaştırılmasıdır. Eskiden olduğu gibi pis suların üzerine basarak yürüyemeyeceği için sağlık bakımından yeni bir yöntem geliştirmek gerekmektedir. Ama ayrıca yapının dokusunu bozmamak gerekmektedir. Bu sebeple restorasyonlarda asıl problem restorasyon yapan kişilerin yapı müteahhidinin yanı sıra fonksiyonu anlamamalarından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı çok sağlıklı değildir.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…