Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Bakan Kurum: 30 bin yapı kayıt belgesi iptal edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 30 bin adet yapı kayıt belgesinin aykırılık sebebiyle iptal edildiğini ve bu yapılar için hukuki sürecin başladığını aktardı. Anadolu Ajansının muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Murat Kurum, yeni bir imar barışı sürecinin şu an için başlatılmayacağını dile getirdi.

İmar barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve yaklaşık olarak 13 milyon adet yapıyı ilgilendirdiğini söyleyen Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızın başvurularının kanuna uygun olup olmadığının ve 31 Aralık 2017’den önce yapılıp yapılmadığının kontrolünü yapıyoruz. Yapı kayıt belgelerinde aykırılıklar tespit ediyoruz; yine yapı kayıt belgelerinde fiilen sahaya uymayan, doğru beyan edilip edilmediği süreçleriyle ilgili kontrol ettiğimizde farklılıklar görüyoruz. Bu çerçevede; gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Bu işlemi açıkçası devam ettireceğiz.” dedi.

İmar barışı sürecinin hakkaniyet, eşitlik ve şeffaflık çerçevesinde yönetecek politikalar izlediklerini kaydeden Murat Kurum, söz konusu sürecin; yurttaşların elektrik, su, doğal gaz gibi konulardaki problemlerini aşmaları, mülklerini teminat olarak gösterebilmeleri ve kat mülkiyetine geçme süreçlerini içerdiğini kaydetti.

7 milyondan fazla kişi yararlandı

İmar barışından yaklaşık olarak 7 milyon 400 bin kişinin yararlandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, bu uygulama için yaklaşık 24 milyar 744 milyon lira değerinde bedel yatırıldığını söyledi.

Uygulamaya yönelik talebin en çok İstanbul’dan geldiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’u İzmir ve Ankara’nın izlediğini söyledi. 

Dijital ikizler uygulamasıyla yapılar takip ediliyor

Bakan Murat Kurum, dijital ikizler uygulamasıyla kaçak yapıların takip edildiğini aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaşama geçirilen modelde, tüm şehirlerin üç boyutlu dijital ikizi oluşturuluyor. “Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma” projesinden de bahseden Bakan Kurum, bu yöntemin Elâzığ depremine uygulandığını ifade etti.

Bu yöntemle lazer tarayıcılar, drone ve insansız hava araçları aracılığıyla elde edilen bilgilerin depremin ardından; sahada birebir karşılaştırdığını belirten Kurum, “Bacası yıkılan veya farklı bir çöküntü oluşan binaları dijital ikizleriyle tespit ettik. Dijital ikizlerle kaçak yapıların takibini de yapıyoruz. Eski uydu görüntüleri yeni görüntülerle karşılaştırılarak, nerede ne farklılık var net bir şekilde görünüyor.” diye konuştu.