Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bakanlıktan İmamoğlu ve Yavaş’a bağış soruşturması

Yurttaşların yaptığı bağışların bloke edilmesinin ardından belediye başkanlarına soruşturma açıldı.

CHP’li belediyelerin başlattığı yeni tip koronavirüs salgınına karşı bağış kampanyaları, hükûmet kararıyla dondurulurken Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş hakkında soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlattı. Bakanlığın yayımladığı genelgede belediyelerin bağış toplayamayacağı bilgisi yer aldı.

ABB‘nin başlattığı “6 Milyon Tek Yürek” adlı kampanya kapsamında “Ekonomik Koruma Paketi”, 150 bin aileye yapılacak gıda yardımının dışında, 500 bin aileye daha düzenli yardım yapılmasını ve hanelerin ihtiyacı durumunda nakit para desteğini de içeriyordu.

Blokelerin ardından soruşturma

Kampanyanın ardından Vakıfbank’ta toplanan bağışlara bloke konuldu. Ardından İçişleri Bakanlığı belediye başkanları hakkında soruşturma açtı.

Müfettişlerin soruşturmayı gerekçe göstererek yaklaşık bir haftanın Ankara Büyükşehir Belediyesini denetlemeye geldikleri belirtildi. Belediye yetkililerinin ise müfettişlerin sorularını yazılı olarak cevapladığı kaydedildi.

Sözcü gazetesinin röportajında konuşan İmamoğlu, geçtiğimiz haftanın cuma gününde, kampanya gerekçe gösterilerek geçtiğimiz haftanın cuma gününde kendisi hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.

3 milyon liraya bloke

Salgın nedeniyle ekonomik problem yaşayan yurttaşlar için başlatılan kampanyada İBB‘nin topladığı 900 bin liralık; ABB‘nin topladığı 3 milyon 532 bin liralık hesabına bloke koyuldu.

Öte yandan, belediye binalarına müfettişlerin ziyaret ettiği belirtildi. Başkan İmamoğlu, bu ziyaretlerin bağış düzenleyen diğer belediyelere de sıçrayabileceğini dile getirdi.

“Bankacılık tarihinin kara bir lekesi”

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü’ye verdiği röportajda bankaların yaptığı bloke işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek bunu, hükûmete karşı korkudan yapılmış bir eylem olarak nitelendirdi.

Blokajın sürdüğünü belirten İBB Başkanı İmamoğlu, ” Şu anda bankaların yaptığı hukuksuz ve korkudan yapılmış bir işlem. Korkuyla yapılmış işlem de bankacılık tarihinin kara lekesidir.” diye konuştu.

“Utanç verici”

Valiliğin yazdığı yazıyı “kara leke” olarak nitelendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halkın parasını bloke etmenin utanç verici olduğunu belirtti.

İmamoğlu “Bağışla ilgili süreç hakkında soruşturma başlattı açtı İçişleri Bakanlığı. Bakanlıktan bir müfettiş geldi soruşturmayı yapıyor. Soruşturma yapabilirsiniz. Ama kalkıp vatandaşa ait bir parayı bankada bloke etmek çok aciz, çok zavallı bir tavırdır. Buna yukarıdan aşağı kim müdahale ettiyse, kim talimat verdiyse, kim imza atmışsa, o acizliğin o zavallılığın bir parçasıdır.” şeklinde eleştirilerde bulundu.