Kategoriler
Emlak Haberleri

Bankaların kredileri kesmesiyle konut satışları düştü

Remax Borsa brokeri Halil Egemen, TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendirmiştir. Egemen; “Bankaların konut kredisi vermemesi, satışları düşürdü. Bu durumda fiyatı doğru olan gayrimenkullerin satışı gerçekleşecek.” dedi. Halil Egemen, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz 2022 tarihinde Temmuz 2021’e göre yüzde 12,9 azalarak 93.902 olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Egemen; “2021 yılının aynı ayında Ankara’da 10.605 konut satışı gerçekleşmiştir. Temmuz 2022’de Ankara’da ise 4.688 konut satışı gerçekleşmiştir. Üstelik kredilerin kesilmesi konut satışları etkileyen en önemli etken oldu.” dedi.

Bankalar kredi başvurularının yüzde 70’ini reddediyor

Halil Egemen, tüketicilerin yüksek enflasyon ortamında peşin yerine krediyle konut almanın daha avantajlı olduğu için kredili satışlara yöneldiğini aktarmıştır. Ayrıca Egemen; “Bankalar konut kredisi başvurularının yüzde 70’ini reddediyor. Bunun dışında ise çok düşük oranlarda kredi çıkartıyor. Hal böyleyken vatandaşlar, ödeme şartlarında yaşanan değişimlerden dolayı peşin alımı tercih etmiyor. Konut satış oranlarının düşmesi, avantajlı kredi olanaklarıyla doğru orantılıydı. Satışların düşmesi kaçınılmaz.” açıklamasında bulundu.

Konut satışları için fiyatlardaki köpük rakamlar çekilecek

Egemen, yalnızca Türkiye’de değil Avrupa ülkelerinde de bankalarının enflasyonu dizginlemek için kredi kısıtlayıcı önlemler aldığını belirtmiştir. Ayrıca Egemen; “Konut kredilerinin neden olduğu köpük fiyatlar, kredi imkanlarının sınırlandırılmasıyla sönmeye başlamıştır. Dalgalı döviz piyasasıyla daralan iç piyasa şartları gayrimenkul satışlarını ve fiyatlarını düşüreceğini öngörüyoruz.” ifadesini kullanmıştır.

Halil Egemen, Ankara’da sıfır ve ikinci el binlerce konutun satışta olmayıp, stokta bekletildiğini aktarmıştır. Üstelik Egemen; “Ankara’da konut stoku artış gösterecektir. Avantajlı kredi döneminde ihtiyacı olmadığı halde birden çok konut alan yatırımcılar oldu. İnşaat firmaları da maliyet baskısından kurtulmak için inşaatı devam eden veya tamamlanan konutları satıştan çekmektedir. Söz konusu konutları stoklarında bekletiyor veya sürekli fiyat artışı yaparak karlılığını korumaya çalışmaktadır. Bankaların konut kredisi vermemesi sebebiyle yavaşlayacak olan piyasada nakit akışını sağlamak isteyen mülk sahipleri ve inşaat firmaları Eylül 2022’den sonra beklettikleri konutları satışa sunabilmektedir. Gayrimenkul fiyatları bir miktar gerileyebilir veya denge rakamlarına oturabilir. Ayıca ilanlara bakarak ne gayrimenkul alınması ne de satılması mümkün değildir. Alıcı ve satıcı kitlesine önerimiz böyle dönemlerde doğru kararlar verebilmesi için konunun ve bölgenin uzmanlarından destek almasıdır.” Değerlendirmesinde bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…