Kategoriler
Gündem

Banyo ve balkonunuz yüzünden davalık olabilirsiniz

Banyo ve balkonunuzda su sızıntısı yaşıyorsanız dikkat! Eski yapıların en büyük sorunlarından biri de banyoların akıtmasıdır. Konutlarda zaman içerisinde oluşan nem, küf ve akıntılara karşı yeni bir tazminat ortaya çıkarıldı. Buna göre banyosu akıtan ev sahibi tarafından acil tadilat yapılmadığı takdirde alt kattaki komşusuna tazminat ödemek zorunda.

Yargıtay tarafından gidilen yeni düzenlemeye ilişkin detaylar ortaya çıktı. Balkon dahil banyodan su sızıntısı yaşayan alt komşu, üstteki ev sahibi uyardığı takdirde kişi evini acilen tadilat ettirmeli. Eğer ev sahibi tarafından herhangi bir önlem alınmazsa alt komşusunun şikayeti üzerine tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından resmiyete dökülen karar yerel mahkemede onandı. Bu kararın en büyük etkeni ise İstanbul’da yaşayan bir vatandaşın üst komşusundan şikayetçi olması oldu. Vatandaş üst kat daireden sızıntı yapan banyo nedeniyle komşusunu haberdar etmiş ancak üst kattaki tarafından herhangi bir önlem alınmamıştır. En sonunda çareyi hukuk savaşında bulan kişi nihayet olumlu bir sonuç aldı.

Davacı komşu tarafından yapılan şikayet içeriği ise üst kattaki dairenin balkon ve banyosundan gelen sızıntı oldu. Evinde maddi zararlar meydana gelen kişi, zarar tespitinin yapılması için Bakırköy 8. Sulh Hukuk Mahkemesinden yardım aldı. Tespit sonrası zararının toplamı olarak ise bin 168 lira olarak belirlenen vatandaşın tazminat ile bu miktarı almasına karar verildi. Böylece davacı kişi zarar gören evinin masraflarını ödeyebilecek.

Banyo ve balkon yüzünden maddi zarar

2013 kararıyla maddi tazminat talebinin 850 lirasını kabul eden Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, kişinin manevi tazminat isteğini reddetti. Ancak kararın temyiz edilmesi sonrasında Yargıtay 20. Hukuk dairesine dosya yeniden iletilmiştir. Mahkeme tarafından “manevi tazminat isteği” hükmen onaylanmış ve “maddi tazminat ve onarım yapılması” hakkındaki talebin hükmen bozulmasına karar vermiştir.

Davacının davalı olduğu ev sahibinden olan dairenin kendi mülkiyetine zarar açması sonucunda ise, taraflar arasındaki uyuşmaya Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri gereğince karar verildi. Kanun uygulamasında doğacak her türlü anlaşmazlığın, değerine bakılmaksızın, sulh hukuk mahkemesinde çözümlenmesine hükmen karar sağlandı.

Daire için karar sonucunda mahkemece “kat mülkiyetinden kaynaklanan maddi tazminat istemi ve onarım yapılması” konusundaki davanın ayrılarak, görevsizlik kararı verilmesi ve dosyanın yetkili sulh hukuk mahkemesine gönderilmesi kararlaştırıldı.

Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesinin görevsizlik kararı çıkınca davacı işin peşini bırakmadı ve dosyanın yeniden görülmesi için Yargıtay kararını bekledi. Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi gereğince dava kabul edildi ve bin 168 liralık tazminat değeri ortaya çıktı.

Banyo ve balkon su sızdırıyorsa dikkat!

Yargıtay tarafından verilen yeni karar neticesinde davalı, davacı tarafın evinde oluşan rutubet, dökülmeler ve kararmalar sonucunda evin tadilatını üstlendi. Zamanında müdahale etmeyen taraf olarak maddi kayıp yaşayan davalı, zararı birkaç gün içerisinde karşılamak zorunda. Bu nedenle balkon ve banyonun tadilat görmesi gereken alanın yenilenme süresi aksatılmaması ve maddi kayıpların önüne geçilmesi gerekmektedir. Zararın büyümesi karşısında alt komşunuz sizinle davalık olabilir ve zararını mahkeme karşısında temin edebilir.