Kategoriler
Emlak Haberleri

Başkent’te konut satışları yüzde 8.7 artış gösterdi

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 97 bin 587 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip olurken, ikinci sırada ise satış sayılarına göre 8 bin 464 konut satışı ve yüzde 8,7 pay ile Ankara yer aldı.

TÜİK verilerine göre inşaat sektörü, 2021 yılını bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalışla kapatmıştır. Üstelik sektörü 2022 yılına hızlı bir giriş yapmıştır. Konut satışı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 88.306 olmuştur. Şubat ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 artarak 97.587 konut satışı gerçekleşmiştir. İstanbul 18.752 konut satışı ve yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip olmaktadır. Ayrıca ikinci sırada satış sayılarına göre 8.464 satış ve yüzde 8,7 payla Ankara yer almaktadır.

Ahmet Fırat: “İnşaat maliyetlerindeki artış yalnızca sektörü değil vatandaşın alım gücünü de etkiliyor”

Fırat Life Style COO’su Ahmet Fırat, konuyla ilgili değerlendirmeler yapmıştır. Fırat; “Ocak ayında Ankara’da 8.255 konut satışı yapılmıştır. Şubat ayında ise Başkent’ten toplam 8.464 konut satın alındı.” dedi. Ayrıca Ahmet Fırat; “TÜİK verilerine göre; inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,24 artış göstermiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79.91 oranında ciddi bir artış göstermiştir. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,12 artmıştır. Ayrıca işçilik endeksi yüzde 33.83 arttı. Bir önceki yılın Ocak ayına göre malzeme endeksi yüzde 98.20 artış göstermiştir. Ayrıca, işçilik endeksi yüzde 41.02 artmış görünüyor. Bu koşullar daha çok konut üreticisini etkiliyor gibi görünse de ham madde sağlayıcısı firmalar, istihdam ve konut fiyatlarına yansıyan artışla beraber vatandaşın alım gücünü de direkt olarak etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Ahmet Fırat, firma olarak ağırlıklı Ankara’da olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında markalı konut projelerine imza attıklarına değinmiştir. Ayrıca Fırat; “Sektörde köklü bir firma oluşumuz ve bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerin sermaye gücüyle yeni yatırımlara imza atmaktan çekinmiyoruz. Ankara’nın son 10 senede girdiği dönüşümle beraber değişen konut çehresinde de elimizi taşın altına koyuyoruz. Başkentimizin marka kent imajını taçlandıracak her projede yeni teknolojileri kullanıyoruz. Böylece daha kaliteli ve daha güvenli yapılar elde ediyoruz. Ankara, yabancı yatırımcıların da son dönemde gözdesi olmaktadır. Dolayısıyla konut ve ticari yapıların satışlarında artış görmek bizleri mutlu ediyor.” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…