Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bayraklar indirildi… Birleşik Krallık AB’den ayrıldı

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği‘nden (AB) resmen ayrıldı. AB‘ye üye ülke sayısı 27’ye düştü. Büyük Britanya, 47 yıllık üyeliğine dün son verdi. 31 Ocak 2020 tarihine Brexit Günü adı verilirken Türkiye saatiyle 23.00’te gerçekleşen ayrılık, geri sayımla kutlandı. Devlet kurumları ve özel kuruluşlar çeşitli kutlamalar gerçekleştirdi. Geri sayımın ardından Avupa Birliği ile ilişkili resmî kurumlarında yer alan AB bayrakları indirildi.

Downing Sokağı “10 Numara”‘da bulunan başbakanlık binasına geri sayım saati yansıtılırken hükûmete ait binaların bazılarına ışıkla İngiliz bayrağının görüntüsü yansıtıldı. İngiltere Bankası, 50 penilik madeni parayı tedavüle çıkarırken üzerinde “31 Ocak 2020” yazan parada “Bütün milletlerle barış, refah ve dostluk” sözü yer aldı. Aşırı sağ kanatta yer alan siyasetçi ve AB karşıtı kampanyanın öncüsü olarak bilinen  Nigel Farage’ın liderliğini yaptığı Brexit Partisinin önünde kutlama gerçekleştirildi. Farage, “Savaşın sonuna geldik ve bu savaşı biz kazandık.” ifadelerini kullandı. 

“Değişim zamanı…” 

Halka seslenen Başbakan Boris Johnson, Brexit sürecinde oluşan kutuplaşmayı bitirme ve bu süreçte oluşan “yaraları sarma” çağrısında bulundu. “Bu gece söylenecek en önemli şey, bunun bir son değil, başlangıç olduğudur. Bu, gerçek bir ulusal yenilenme ve değişim zamanı. Bu, yeni bir çağın şafağı.” ifadelerini kullan Johnson, hükûmet olarak görevlerinin milleti bir araya getirme, ülkeyi ileriye taşıma olduğunu dile getirdi.

Büyük Britanya‘da yaşayan yurttaşların kaderini artık doğduğu yerin belirlemeyeceğini belirten Başbakan Johnson, ülkenin AB’den ayrılışını bütünleşmenin ve ilerlemenin başladığı bir an olarak nitelendirdi. Boris Johnson, Avrupa Birliği’nin son 50 yıl içinde izlediği politikaların artık Birleşik Krallık‘a uymadığını belirtti.

Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda ülkelerinden oluşan Birleşik Krallık, AB ile yollarını ayırdı. Yapılan halkoyunda, yüzde 52 oranında Birleşik Krallık‘ın AB’den ayrılmasına yönelik “evet” oyu çıktı.  Brexit’in gerçekleşmesinin ardından ülke vekillerinin Avrupa Parlamentosu’ndaki üyeliği iptal edilirken ülkenin Avrupa Birliği’ne ait iç yazılmalarına erişimi engellendi.