Kategoriler
Emlak Haberleri Güncel

Belgesiz kiralama işlemleri dolandırıcılara kapı açıyor

Belgesiz kiralama işlemlerinin dolandırıcılara kapı araladığı uyarısında bulunan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya; turizme kiralanan villa, ev ve apart dairelerin kira işlemlerinin profesyonel eller tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti. Seyahat acenteleri ile sağlanacak güvenli kiralama yöntemi sayesinde vatandaşların dolandırılmadan, güvenli tatil yapabilme imkanları bulunuyor.

Belgesiz kiralama işlemlerine dikkat!

AA muhabirine ilgili konu hakkında açıklamada bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının küresel boyutlu tüketici tercihlerini değiştirdiğini söylüyor. Yerli ve yabancı turistlerin konaklama yapmak için ilk tercihlerinin villa, ev ve apart olduğu süreçte, kiralama işlemlerinin güvenli bir ortamda yapılması önemli. Turizm faaliyeti bulunmayan kişilerin genellikle dolandırıcılık yaptığını belirten Bağlıkaya, cepteki paranın kaybı için vatandaşlara çözüm önerisinde bulundu.

Verilen hizmetlerin kira ilişkisiyle bir ilgisi olup olmadığını anlayabilmek adına kişilerin yapması gereken ilk şey, villa kiralama faaliyetlerinde ve niteliğinde bilgiler edinmek son derece önemli.

“Turizm kapsamında kiralama işlemleri sizleri korumaz”

Faaliyet içeriği tüketiciye sunulan turizm amaçlı bir konaklama hizmetinden ibaret olarak gözükmektedir. İşlem kapsamında Borçlar Kanunu’nda yer alan kira ilişkisine dair hükümler çerçevesinde herhangi bir değerlendirme mümkün görülmemekte. Gerçekleştirilen kiralamaların, yazlık bölgelerde öne çıkması ve tatil amaçlı konaklama hizmetlerinin sağlanması adına yapıldığını düşünürsek, bu işlemler gerçek anlamda kiralama işlemi sayılmaz. Yalnızca bir turizm ürünü olmakla birlikte, ürünün pazarlama da yer aldığı görülmektedir.

Bağlıkaya, kanun kapsamında güvenliği sağlanan kiralama işlemlerinin, başka bir amaç gütmeden 6 aydan az süreli kullanımlarda kiracılık ilişkisi olarak tanımlanmadığının altını çizdi. Bu nedenle bu tür kiralamaların yalnızca turizm maksadı ile pazarlandığı anlaşılmaktadır.

Kişilerin yararlanmak istediği hizmeti yalnızca seyahat acenteleriyle yapmasının önemini vurgulayan TÜRSAB Başkanı, hizmeti sağlayan tarafların seyahat acentesi olarak geçmesi gerektiğini hatırlattı. Tüketici haklarının korunması adına en iyi şekilde hizmetin alınması gerektiğini bilinirken, seyahat acentelerini tercih etmeyen kişilerin herhangi bir hak sahibi olmadığı görülmekte.

Bazı kişi veya esnafların aracı olduğu yapılan belgesiz kiralama işlemleri tüketicinin mağduriyetine yol açmaktadır. Birçok dolandırıcının tüketici nezdinde herhangi bir hakka sahip olmadığını bilmesi, dolandırıcılığa kişileri açık hale getirmekte.

Adaleti yerine getirmek için çalışmalar sürüyor

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, seyahat acentalarından bağımsız olarak belgesiz kiralama işlemlerinin sürdürüldüğü süreçte, kişilerin vergi vermediğine dikkat çekti. Vergide adaletin ve eşitliğin dengede olmadığı, ancak yakın zamanda bu durumun değiştirilmesi için TÜRSAB bünyesinde çalışmalar başlatıldı.

Belgesiz kiralama işlemlerini devam ettirenler, kanunda doğan görev ve yetkiler çerçevesinde ilgili makamlara ihbar edilecek. Bağlıkaya yapmış olduğu son açıklamasında, “Devletin süreci kontrol altına alması ve ileride büyük sorunlara sebep olacak bu tür girişimler adına önlem alması büyük bir önem taşımakta. Hizmetlerin seyahat acentaları ve tüketici arasında yapılması, işlemlerin sıklıkla denetlenmesi, güvenlik sorunları, vergi kaybı ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmesi adına yapılmalıdır. Faaliyetler yalnızca seyahat acentacılığı kapsamında yürütüleceği, pazarlama ürünlerinin ise net olarak konaklama ürünü olduğu hatırlanmalı.” dedi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.