Kategoriler
Ekonomi Gündem

Birol Özcan: Otobüslere şoför dahi bulamıyoruz

B1 yetki belgesi 60 bin liradan 250 bin liraya çıkarken B2 yetki belgesi ise 25 bin liradan 180 bin liraya yükseldi.

Köprü ve otoban ücretlerindeki artışla beraber şehirler arası otobüs fiyatlarında en az yüzde 316 oranında yükselişler yaşandı. Şehirler arası otobüs firmalarının yıllık yeniden değerleme oranında yapılması gereken yetki belgelerine yönelik zam; yüzde 22.58 oranındayken yüzde 316 ile yüzde 1.000 oranları arasında zam yapıldı. 

Yetkililerden zamların geri çekilmesini talep edeceklerini kaydeden Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, “Köprülere, otobana, feribotlara, yola, mazota sürekli zam geliyor ancak biz bu maliyetlerimizi aşırı yükselten zamları yolcu bilet fiyatlarına yansıtamıyoruz. Düşük ücretler yüzünden otobüslere şoför dahi bulamıyoruz. Gelen şoförler de belediye otobüslerine geçebilmek için fırsat kolluyor.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Resmî Gazete’de Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, 10 Ocak’ta yayımlandı. Yeni yönetmelikle beraber otobüsle yurt içi veya uluslararası ticari ve tarifeli olarak yolcu taşımacılığı yapan kişi veya şirketlere verilen B1 isimli yetki belgesinin fiyatı 4.16 kat artırılarak 60 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı.

Ayrıca otobüsle yurt içi veya uluslararası ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen B2 yetkisi belgesinin fiyatı da yüzde 620 oranında uygulanan zamla 25 bin liradan 180 bin liraya yükseltildi. B2 yetki belgesine yapılan zam oranı ise yüzde 620 seviyesinde.

Hüküm uygulanmadı

Yönetmelikte belge fiyatlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar arttırılacağı hükmüne uyulsaydı; 60 bin liradan verilen belgenin fiyatı 250 bin liraya kadar değil, 73 bin 550 liraya çıkacaktı. B2 yetki belgesinin fiyatı ise yaklaşık 30 bin lira olacaktı.

Otobüsle ticari ve tarifeli yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D1 yetki belgesinin fiyatı yüzde 566 oranındaki artışla 30 bin liradan 200 bin liraya yükseltildi. Otobüsle ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D2 yetki belgesinin ücretine ise yüzde 1000 oranında zam yapıldı. D2 yetki belgesi, 15 bin liradan 165 bin liraya yükseldi.

Kaynak: Sözcü – Erdoğan Süzer