Kategoriler
Ekonomi Gündem

Brent petrol yükseldi… Ülkeler nasıl etkilenecek?

Bulunduğumuz aya 52,37 dolardan başlayan brent petrol, Rusya ve Suudi Arabistan arasında çıkan gerginliklerle beraber bu hafta sert bir düşüş yaşadı. Petrolün varil fiyatında son 20 yılın en sert düşüşü görüldü.

Brentin varil fiyatı şubat ayının son günlerinde düşüşler yaşarken bu hafta içinde sert bir şekilde azalış görüldü. Buna göre 22 Şubat’ta 57 dolar ile 59 dolar arasında dalgalanan brent ham petrolün varil değeri 28 Şubat’a kadar 48,95 dolara kadar indi. Brent petrolün fiyatı ardından, 2 Mart’a kadar yukarı yönlü eğim gösterdi. Mart ayının beşinci gününde 45 dolar civarına kadar inen brentin değeri, sert düşüşünü 9 Mart’taki işlem gününde yaşadı. 7 Mart’taki işlem gününü 45,58 dolardan kapatan Brent ham petrolü, bir sonraki açılışında 38 dolar ile 31 dolar arasına indi. Ardından 10 Mart’taki kapanışını 34,35 dolardan tamamladı.

10 Mart’taki işlem gününde toparlanan brent petrolün varil fiyatı, bugün yüzde 7 oranınından fazla değer kazandı. Varil fiyatı, 31 dolar civarına kadar düşse de toparlanma göstererek 37 dolar civarına kadar çıktı.

Petrol fiyatlarını düşürebilir

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, petrol fiyatındaki düşüşün Türkiye gibi petrol ihraç eden ülkeler için akaryakıt fiyatlarındaki azalışı sağlayabileceğini belirtti. Ancak, petrolün varil fiyatındaki düşüş, petrol üreten ülkeler için kriz belirtisi durumunda bulunuyor.

Brent tipindeki petrolün varil fiyatı, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde ölçüt olarak kullanılıyor.

Körfez ülkelerine baskı uygulayacak

Brent petrolün üzerindeki düşüşün Körfez ülkelerinin maliyesinde baskıya neden olacağını belirten uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch‘in analisti Jan Friedrich, ham petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüşün Körfez ülkelerindeki mali gelirlerini oluşturan GSYH’nin yüzde 2 seviyesi ile yüzde 4 oranını düşürdüğünü kaydetti. 

Firedrich, bu durumunda ilgili ülkelerin mali rakamlarına açıkça görüleceğini belirtti. 

Konuya ilişkin öngörüde bulunan Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin analisti Jan Freidrich, “Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan için varil başına 80 doların üzerinde. Ancak, en azından daha yüksek kredi notuna sahip ülkeler, özellikle Kuveyt, Katar ve Abu Dabi, çoğunlukla varlık fonları şeklinde geniş tamponlara sahip.” ifadelerini kullandı.