Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ciddi tahribat bekleniyor… Güncel döviz kurları

Virüs salgınından dolayı satış baskısının devam ettiğini aktaran Alan Yatırım, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybettiğini belirtti. Alan Yatırım, lira varlıkların gelişmekte olan ülkelerin birimlerine nazaran pozitif ayrıştığını kaydetti.

Analistler, salgın endişesinin kurların yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü belirtiyor. Gelişen ülkelerin para birimleri baskı altındayken Yeni tip koronavirüs salgını endişesiyle döviz kurları ve altın fiyatları dün sert yükseliş yaşadı.

İtalya’nın tamamı karantina altına alınırken Ziraat FX dünkü dünkü notunda, “İtalya’da ticari faaliyetlerin durdurulması ciddi ekonomik sonuçlara yola açabileceği beklentilerini güçlendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs kaynaklı endişelerle de riskli varlıklar sert satışlarla karşılaşıyorlar. Diğer yandan, petrol kısıntısı konusunda yaşanan anlaşmazlık da bir diğer önemli risk unsuru.” ifadelerini kullandı.

Ziraat FX, dün akşam saatlerindeki dolar paritesindeki dalgalanma seviyesinin 2008 yılında küresel çapta yaşanan krizin etkisi kadar olduğunu kaydetti.

Alan Yatırım dünkü bülteninde, “Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgının pandemi olarak nitelendirilebileceğini açıklamasıyla birlikte gelişen piyasa ülke para birimlerinde değer kayıpları gözlemleniyor.” sözlerini kaydetti.

Lira yatay seyirde izliyor

Ziraat FX, bugünkü notunda “Dolar endeksi ise dün akşam saatlerinde yatırımcıların en likit para birimine yönelmeleriyle 98,2 seviyesine kadar yükseldiğini izledik. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de belirgin satışlar vardı. Öte yandan, Fed bankalara likidite vererek piyasaları rahatlatmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Fed’in önümüzdeki bir ay boyunca piyasaya 5 trilyon doların üzerinde likidite vermeye hazırlandığına yönelik haber akışı ön plana çıkıyor. Negatif risk algısı devam ederken, piyasalar bir taraftan dünkü kayıpların bir kısmını geri almaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Ziraat, bülteninde bu sabah küresel piyasaların sınırlı derecede toparlanma eğiliminde bulunduğunu ancak düşük risk iştahının gelişmek olan ülkelerin para birimlerini baskılamaya devam edebileceği öngörüsünde bulundu.

CDS primi yükseldi

ALB Forex, yeni koronavirüs salgının yanı sıra İdlib ve S400 konularından dolayı Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) priminin de yükseldiğini belirtti. Alan Yatırım lira karşısındaki avro ve dolar birimlerinde orta ve kısa vadede yükseliş trendinin bulunduğunu kaydetti.

Dolar kaç TL?

Doviz.com’dan edinilen bilgilere göre serbest piyasada saat 20.08’de dolar 6,32 liradan alınırken 6,33 liradan satılıyor. Euro/TL paritesinin alış fiyatı 7,02 lirayken satış fiyatı 7,02 lira bulunuyor. İngiliz sterlini ise 7,81 liradan satılırken 7,82  liradan alınıyor.