Kategoriler
Emlak Haberleri

Çinli yatırımcılar konut tercihlerini İstanbul’dan yana kullandı

Çinli yatırımcılar Türkiye’den konut alımını sürdürüyor. Yapılan tespitlere göre yabancı yatırımcılar arasında kendini gösteren Çinliler son dönemde 500’ün üzerinde konut satın aldı.

Çinli yatırımcılar öne çıkıyor

Türkiye’nin uluslararası piyasaya çıkmasının ardından yatırımda değişen dengeler Çinlileri ülkeye çekti. Sıklıkla Orta Doğu ülkelerinin satışlarda yabancı yatırımcıları oluşturduğu Türkiye’de öne çıkan isimler arasında Asya’nın ekonomi şampiyonu var. Son yıllarda Çin hükümetinin yapmış olduğu üretimler ülkeyi ekonomide Amerika’nın seviyesine ulaştırdı. İki ülke arasında oluşan çatışmanın başlıca nedeni bu olurken, Çin dünyaya açılmaya devam ediyor.

Yatırım merkezlerinden birisi haline gelen Türkiye’de ise konut satın alımları son hıza ulaştı. Çoğunlukla İstanbul’da anahtar teslimini alan Çinli yatırımcılar yakın zamanda Çin Mahallesi’ni oluşturabilir. Konuşulan bir diğer konunun yine bu ülke vatandaşlarının Türkiye’de üretimde yer alacağı bilgisi var. Konut yatırımlarına yapılan değerlerin 5 yıl içerisinde artışa geçmesi beklenirken, Türk vatandaşlığına hak kazananların sayısında da yükseliş gözlemlenebilmektedir.

Pandemi konut satışlarını arttırdı

Küresel çapta etkileşim sağlayan Covid-19 salgınının çözüme kavuşturulamadığı süreçte uluslararası aşı çalışmalarına yoğunluk kazandırıldı. Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığının almış olduğu tedbirler sosyal izolasyon konusunu Türkiye’nin gündemine oturttu. Bu süreçte değişen ekonomik düzen ve artan işsizlik konut satışlarını aksatmıştı. Geçtiğimiz aylarda belirli bir süre kapanan sınır kapıları da yabancı yatırımcılara engel oluşturdu. Ancak haziran ayının gelişinin ardından tüm tedbirler geride bırakıldı. Kamu bankalarınca düzenlenen indirim kampanyaları duran konut satışlarını yeniden canlandırdığı gibi satışta rekor değerleri getirdi. Turizm nedeniyle açılan kapılar Çinli yatırımcıları Türkiye’ye yeniden çekerken, satış değerleri ilk altı ayda 2019’un rakamlarını geride bıraktı. 250 bin dolara Türk vatandaşı olan pek çok yabancının 2021’de hem satışları hem de vatandaşlık sürecini yürütmesi bekleniyor.

Vatandaşlıkta şartlar nelerdir?

Yönetmelik kapsamında, 250 bin dolar değerine ulaşan yatırım bedeli yabancılara, onların eşlerine ve 18 yaşından küçük çocuklarına Türk vatandaşlığı hakkı sağlıyor. Gayrimenkul yatırımını 250 bin dolara ulaştıran yabancılar ailelerini de katarak başvuru yapabilmektedir. Başvurunun sonrasında kazanım süreci 2 ila 3 ay kadar sürüyor. Aynı zamanda 500 bin dolar sermaye ile kurulan veya satılan şirketler yabancılara Türk Vatandaşlığı kazandırmaktadır. Son olarak, Türk bankasına 500 bin dolar yatırımda bulunan yabancının üç yıl süreyle parayı bankadan çekmemesi şartı yine vatandaşlıkta hak sağlıyor. Yabancıların 18 yaşından büyük çocuklarına verilen süresiz oturma izni ise kazanımın bir diğer çeşididir.