Kategoriler
Emlak Haberleri

Çinlilere yapılan konut satışlarında acente ve eksperlerin oyunu!

Çinlilere yapılan konut satışlarında acente ve eksperlerin yüksek komisyon aldığı ortaya çıktı. Duruma ilişkin detayları aktaran Temeltaş Proje Geliştirme Genel Müdürü Ahmet Temeltaş, yapılan haksız kazancın konut sektörüne darbe vurduğunu belirtti.

Çinlilere konut satışında İstanbul ili öne çıktı

Pandemi dönemi ve sonrasında, emlak sektöründe uluslararası hedefini büyüten Türkiye’ye ilk ilgi Çinlilerden geldi. Kendi ülkelerinde 27 metrekarelik konutların satış bedeli 1 milyon doları bulunca, Çinliler uluslararası konut pazarına giriş yaptı. Burada kendilerine seçtikleri ülkeler arasında beliren Türkiye, özellikle yeni İpekyolu Projesi ve çifte vatandaşlık nedeniyle kısa zamanda ilgi artışına sahne oldu.

Çinlilere konut satışında öne çıkan İstanbul ilinde tercih edilen projeler rezidans tipinde görülüyor. Yatırım danışmanı Hakan Bucak’ın aktardığı bilgilere göre, yeni yatırımcılar Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar ve Maslak ilçelerine odaklanmış durumda. Ayrıca tercihlerin genellikle ulaşım ağına yakın olması isteniyor.

Satışlara aracı olanlar fazladan kazanç sağladı

Türkiye’nin konut sektöründe imaj bozucu görevini üstlenen birkaç acente ve eksperler, Çinlilere yapılan satışlardan ekstra komisyon alıyor. Temeltaş Proje Geliştirme şirketinin Genel Müdürü Ahmet Temeltaş, yapılan fırsatçılığın Türkiye’ye olan güveni kırdığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Temmuz 2020 verilerince konut satışlarının 229 bin 357 konuta denk geldiği, bu rakamdan 2 bin 741’ini ise yabancıların oluşturduğu görüldü. Çinli vatandaşların satın aldıkları konut sayısı 57 olurken, bu sene içerisinde toplamda 500 konut satın aldıkları belirtildi.

Yabancıya konut satışında Çinlilerin üçüncülüğü üstlendiği verilerde, konut piyasasına olan ilgi başlarda oldukça tahmin edici görüldü. Sektör temsilcilerine göre yaşanan bu artıştaki en büyük pay, 250 bin dolarlık bir gayrimenkulden kolayca vatandaşlık alma fikri yatıyor. Türkiye ekonomisinin baş direği olarak da bilinen konut sektörünün bu denli iyi gitmesinin ardına gölge düşürenler ise acente ve eksperler oldu. Son zamanlarda yapılan satışlarda kendi kazançlarını istekleri doğrultusunda arttıranlar komisyonu en tepe noktasına taşıdı. Bunun sonuçlarının yakın zamanda negatif olarak yine Türkiye imajına yansıması bekleniyor.

Türkiye’ye olan güven kırıldı

Temeltaş Proje Geliştirme’nin Genel Müdürü Ahmet Temeltaş, Türkiye’nin pandemi süreci boyunca iyi bir imaj yakaladığından bahsetti. Gelişmiş Avrupa ülkelerinin sağlık tedbirlerinde yaşadığı gecikmeler ve sağlık sistemindeki aksaklıklar, ülkemizi dünya genelinde iyi bir konuma yükseltmiştir. Kısa süre önce yurt dışı bağlantısını kuran Türkiye’nin uluslararası pazarda yer edinme çabaları meyvesini topladı. Çinlilerin katılımlarıyla hedeflerin gelecek 5 yıla dağılması Türkiye ekonomisi adına güzel bir gelişme olarak görülmekteydi. Ancak bu durumu bozan bazı fırsatçılar kazançlarını arttırmak amacıyla kendi biçtikleri komisyon değerlerini istediklerine göre yukarı taşıyor.

Temeltaş, yüzde 30 ila yüzde 50 arasında aracılı bedeli altında komisyon alındığına dikkat çekti. Faturasız yapılmakta olan bu işlemlerde bir şekilde fiyat farkı ortaya çıkarılmamış oluyor. Bu da yabancıların ülkeye olan güvenini yitirmelerine sebep olmaktadır. Türkiye’ye daha fazla döviz imkânı getirecekken potansiyel başka ülkelere karşı kaybediliyor.

Bu tür fiyat sapmalarının önünü kapatmak için çözüm önerisi getiren Temeltaş; “Dünya örneklerinde yabancıya konut satışında komisyon bedelinin yüzde 5-10 arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’deki satışlarda da durum bu şekilde olmalıdır.” dedi.

Çinli yatırımcılar hakkında daha fazla habere göz atmak için tıklayınız.