Kategoriler
İhaleler

Çukurova Havalimanı ihalesinde iptal gerekçesi sorgulanıyor

Çukurova Havalimanı ihalesinin iptalinin altındaki nedenleri sıralayan CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Kit Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu tepki sürecini tek başına devam ettiriyor. Erdoğdu’nun iddialarında ise sektör dışındakilerinde çok yakından tanıdığı Limak, Kalyon ve Cengiz İnşaat üçlüsü var. Projenin adeta “peşkeş projesi” olduğunu belirten milletvekili, “İhale saray müteahhitleri için iptal edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Çukurova Havalimanı projesinde iptal kararı

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Kit Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu tarafından sıklıkla AKP’nin liderlik sürecine dair itiraz sesleri yükselmeye devam ediyor. Daha önce artan faiz oranlarına karşı konuyu tartışmaya açan Erdoğdu, şimdilerde ihalede iptal kararı çıkan Çukurova Havalimanı projesini konu edindi.

Projede temelin 2013 yılında atıldığı ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın törene eşlik ettiği bilgisine karşılık; hizmet hayatına başlaması beklenen havalimanının Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde ulaşımı kolaylaştırması bekleniyordu. Maliyeti 357 milyon Euro’ya ulaşan projenin yap-işlet-devlet modeli ile ilk ihalesi 2011 yılında yapıldı. Ancak verilen garanti miktarın ödenememesinin ardından 2015 yılında iptal kararı uygulanmıştır.

O noktadan sonra projenin altyapı ve üstyapı olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Erdoğdu, projenin 2020 yılında yeniden ihale kapsamına alındığından bahsetti. İhalenin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına denk gelmesiyle birlikte 100 milyon Euro yatırım bedeli sunan firma kazanan isim oldu. Günbeton İnşaat ile Terminal Yapı Ticaret Ortak Girişimi ihaleyi kazanan isim olarak herkese duyurulmasına rağmen iptal kararı çıkarıldı.

İhalede kazanan isim belli

2020’nin mart ayında ihaleye yeniden çıkan Çukurova Havalimanı projesinde kazanan isimler belirliydi. Ancak elenen Limak, Kalyon ve Cengiz İnşaat isimlerinin projede ısrarcı olması nedeniyle iptal kararına gidilmiştir. Neredeyse tüm Türkiye’nin inşaat denilince akla getirdiği üç ismin ihaleyi kazanamaması ise dönemin Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan’ı koltuğundan etti. Projede iptal kararının çıkmasıyla birlikte CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu süreci yakın takibe aldı. Değişen ihale şartnamesine göre, idare devre dışı kalmış ve ödeme dengeleri tamamen yüklenici lehine yeniden düzenlenmiştir.

26 Ekim gününde ihaleye çıkması beklenen projenin sonuçları konusunda emin olan Erdoğdu, “Umarım beni yanıltırlar” dedi. Havalimanının Adana Şakirpaşa Havalimanı’na yalnızca 40 km uzaklıkta yer alacağı bilgisine ulaşan milletvekili, garanti verilen yolcu sayısının 12 milyon olduğunu açıklıyor. Adana’da bu oranın yalnızca 5 milyon ile sınırlı olduğu bilinirken garanti verilen miktarda izah bulunamamaktadır. 2019 yılında yaşanan ekonomik durgunluğun yolcu sayısında giderek azalmaya neden olduğu herkesçe biliniyor. Rakamların gün geçmeden ivme kaybı yaşadığı ortamda 12 milyona çıkan kişi sayısı son derece abestir. Projede kazancın müteahhitlere olacağını belirten milletvekilinden tepki konusu giderek alevleniyor.

İptal kararındaki gerekçenin gerçekliği nedir?

Projede iptal kararının “güvensizlik” nedeni ile oluştuğu bilgisi Ulaştırma Bakanı Adil Karaismaioğlu tarafından duyurulmuştu. Ancak Erdoğdu’ya göre ihale tarihi ile iptal tarihi arasındaki değişikliğin esas nedeninde ne olduğu sorusu gündeme taşınmalı. Kazanan firmanın açıklanmasından hemen sonra iptal kararının uygulandığı biliniyor. Ancak aradaki kısacık zaman diliminde hangi türden değişikliklerin yaşandığına dair gerçek bir açıklama bulunmamaktadır. Bu durumun kamuoyuna açıklanması konusunda baskı kuran Erdoğdu, Adana Şakirpaşa Havalimanı’na rakip olduğu bilinen projenin özel sektör tarafından işletilmesindeki amacı sorguladı. Çukurova Havalimanı’nda geleceğin oldukça karanlık olduğu konusunda eminlik taşıyan görüşlerde sonuç Zafer Havalimanı gibi olacak.