Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar kaç TL? TL dolar karşısında yüzde 4,6 geriledi

Dolar kuru, küresel piyasalardaki risk iştahındaki zayıflıkla beraber güç kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, liranın ABD doları karşısındaki kaybı, yüzde 4,6 oranında oldu.

ABD’deki başkanlık seçimleri piyasanın gündemindeyken Avrupa’da artan salgın vakaları da küresel piyasalardaki risk iştahını zayıflatan unsurların arasında giriyor.

Jeopolitik riskler, önlemlerin geri gelmesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskı altına alırken Asya piyasaları, olumlu ayrışıyor. Kredi kartlarındaki faiz oranlarını yükselten TCMB’nin bu sabahki duyurusu 8,39 civarındaki yeni zirveye ilerleyen dolar/TL‘yi bir miktar geriletse de lira karşısındaki ABD doları, 8,37 seviyelerine geriledikten sonra tekrar yükseldi. Amerikan doları, 8 lira 40 kuruşu geçti.

Ziraat Yatırım, yarın açıklanacak ekim ayına ilişkin enflasyon verisinin haftanın en önemli gündemini oluşturduğunu belirtti.

TCMB’nin duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu sabah yaptığı duyuruda “Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 3 Kasım 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) sıfırlanmış, Açık Piyasa İşlemleri kapsamında Türk lirası cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri durdurulmuştur. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.” ifadelerini kullandı.

Döviz kurları (2 Kasım 2020)

Dünkü kapanışta, USDTRY paritesi, bir önceki kapanışının yüzde 0,66 üstünde hareket etti. Lira karşısındaki euro ise bu sürede yüzde 0,21 oranında değer kazandı. Dolar, bugünkü işlemlerinde, şu dakikaya kadar 8 lira 31 kuruş ile 8 lira 44 kuruş bandında hareket etti.

Serbest piyasadaki dolar/TL önceki kapanışının yüzde 1.12 üstünde Saat 19.56’dan itibaren avro yüzde 1,57  kazançlı. Sterlin kurundaki yükseliş ise yüzde 0,81 oranında. Türk lirası karşısındaki Amerikan doları, 8 lira 43 kuruştan alıcı bulunuyor.

Avro 9 lira 82 kuruş, pound ise 10 lira 89 kuruştan işlem görüyor.