Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar neden sert yükseldi? Euro, sterlin kaç TL?

Amerikan doları, sert bir şekilde yükseldi.

BBDK, SWAP limitlerini yüzde 1 seviyesine indirdi. Dün, IMF küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Analistler bu durumlarla birlikte, lira dâhil gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde aşağı yönlü baskı oluştuğunu kaydetti.

Dolar kuru, Alan Yatırım‘ın sabahki bülteninde belirttiği 6,88 lirada olan direnç seviyesini yukarı yönlü kırdı.

Bir süredir 6,8 seviyesinin üstünü deneyen ancak geri adım atan dolar/TL paritesi, dün 6,8 seviyesini aşarak 6,824 seviyesine kadar ulaştı. Lira karşısındaki Amerikan doları, 6,8 seviyelerini de aşarak 6,9033 seviyesine kadar yükseldi.

Avro yatay seyirde

Gelişmekte olan ülkelerin kurları satış baskısı altındayken, avro kuru da son günlere nazaran yüksek seviyelerde. Dün 7,49 ile 7,37 bandında dalgalanan euro/TL paritesi, en yüksek 7,5161 seviyesini gördü.

Birleşik Krallık’ın para biriminde ise bugün düşüş gözlemlendi. Dün serbest piyasadaki işlem gününü 8,6118 liradan kapatan sterlin, sabah saatlerinde benzer seviyelerde dolaşırken akşam saatlerine doğru düşüş eğiliminde bulunuyor.

DXY endeksi 100’ü yeniden gördü

Yeni koronavirüs salgınına yönelik piyasalardaki endişe, likidite ihyacının hissedilmesiyle beraber, ABD birimine olan talebi artırmıştı. Bu dönemde 100 seviyesini aşan dolar endeksi (DXY), son günlerde bu seviyesinin altına inmişti. Gelişmekte olan ülkelerin dolar karşısında baskılanırken DXY, bugün sabah saatlerinde 100 puana çıktı.

Öte yandan piyasalarda korku (oynaklık) endeksi olarak da anılan VIX volatilite endeksinde de yükseliş kaydedildi. Dünkü kapanış saatlerinde doğru 37’li seviyelerde bulunan S&P 500 VIX endeksi, 42,86 seviyelerine kadar yükseldi.

Günün döviz kurları

Saat 16.05’ten itibaren serbest piyasada önceki kapanışa göre dolar/TL paritesinde yüzde 1,18 oranında yükseliş, avro/TL paritesinde yüzde 0,15 oranında yükseliş kaydedilirken sterlin/TL paritesinde yüzde 0,16 oranında düşüş görüldü.

Aynı saatte serbest piyasada, Amerikan doları 6,89 liradan alınıyor, 6,89 liradan satılıyor. Euro 7,49 liradan alıyor, 7,49 liradan satılıyor. Pound 8,58 liradan alınıyor, 8,59 liradan satılıyor.