Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar tarihi rekor kırarken ekonomide daralma öngörülüyor… Piyasa yorumları

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin endişelerle beraber yükselişe geçen dolar kuru, 2018 yılının ağustos ayındaki 7,22 liradaki rekorunu kırarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kur, serbest piyasada 7,2465 liraya ulaştı.

Analistler, açıklanan verilerle küresel piyasalardaki risk iştahının zayıf olduğunu belirtirken avro bölgesinde ve ABD’de daralmanın öngörüldüğünü aktardı. Analistler, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği sunum sonrasında ise döviz kurlarının yükselmeye devam ettiğini kaydetti.

Albayrak, SWAP hamleleri için G-20 ülkeleriyle görüştüklerini duyurarak “…sonuçlandırılması konusunda iyimserim. Birden fazla anlaşma olabilir.” diye konuştu.

ABD’de tarihi daralma

ABD Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde sert bir şekilde daralacağını; ülke ekonomisinin yılın ikinci yarısında toparlanmanın başlayabileceğini dile getirdi. Clarida, ülkedeki işsizlik oranının 1940’lardan bu yana en yüksek seviyesine ulaşabileceğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun tahminleri bu yıl içinde avro bölgesinde yüzde 7,7 oranında daralma olacağı ve işsizlik oranının ise yüzde 9,6 seviyesine çıkacağı yönünde.  ABD’deki özel sektör istihdam verisi, Avrupa Komisyonu’nun tahminleri ve Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Merkez Bankasıyla ilgili kararıyla beraber küresel piyasalarda düşüş kaydedildi.

Dün ekonomik verilerinin zayıflığıyla risk iştahının baskılandığını aktaran Ziraat Yatırım, Çin ihracat verisinin beklentilerden iyi geldiğinin böylelikle risk iştahının yeniden toparlandığını kaydetti.

ABD-Çin polemiği sürüyor

Öte yandan ABD ile Çin arasında yeniden alevlenen gümrük gerilimleri devam ediyor. Kovid-19 salgınında ABD, Çin’i suçlarken gümrük vergileri yeniden gündeme geldi.

Meksa Yatırım bugünkü bülteninde “Çin, ‘gümrük vergileri bir silah olarak kullanılmamalı’ açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise Dünya Sağlık Örgütünü Çin’i soruşturmaya çağırdı. Altın tarafında (Ons/Dolar) bir miktar kar satışıyla birlikte yön arayışı sürüyor. Dolar Endeksi (DXY) ise güç kazanıyor. Bunda küresel piyasalardaki likidite talebiyle birlikte, Almanya Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra kar satışlarıyla karşılaşan Euro/Dolar paritesi etkili oluyor.” ifadelerini kullandı.