Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar yükseldi… Günün döviz kurları

Haftanın başında aşağı yönde hareket eden Dolar/TL paritesi yönünü tersine çevirdi. 17 Mart’taki işlem gününde yönünü yukarı çeviren dolar kuru, dün serbest piyasada 6,38 lira ile 6,49 lira arasında işlem gördükten sonra kapanışını 6,4805 liradan tamamladı.

Lira karşısındaki Amerikan doları bugün 6,50 seviyesini aşarak 6,53 seviyesini gördü. Yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle dolar kuru, tüm piyasalardaki yükselişine devam ederken Merkez bankaları ve IMF’nin ekonomik ve finansal teşvikleri, kurdaki yükselişi destekledi. Hisse senetlerinin çoğunun volatile işlemlerinde gerildiği kaydedildi. 

Son üç yılın en yüksek seviyelerinde işlem gören dolar endeksi 102 seviyelerinde bulunuyor. Ziraat FX, bugünkü bülteninde “Zayıf risk iştahının devam ettiği ortamda GOÜ (Gelişmekte olan ülkelerin) para birimleriyle birlikte TL’de de baskı devam edebilir ve kur 6,4750 desteğinin üzerinde yükselişini sürdürmek isteyebilir. Sıralı hedefler ise 6,5550 ve 6,60 seviyelerinde. Diğer yandan, 6,4750 desteğinin altına yaşanabilecek bir sarkmada 6,40 seviyesine doğru bir düşüş görülebilir.” açıklamalarında bulundu.

Garanti BBVA liranın gelişmekte olan para birimlerinden olumlu yönde ayrıştığını kaydetti.

Dolar talep görmeyi sürdürebilir

Dolar kurunun bu şartlar içerisinde talep görmeye devam edebileceğini kaydeden Yapı Kredi Yatırım, jeopolitik risklerin salgına ilişkin gündeminin gölgesinde kalsa da varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

Yapı Kredi, bugünkü bülteninde “Korona kaynaklı küresel yavaşlama endişeleri ile FED’in -G7 ülke MB’lerinden de indirim kararı geliyor. Faiz indirimi TL üzerindeki baskıyı azaltıcı etki yapabilir. Ancak öncesinde piyasadaki dalgalanmanın azalması gerektiğini düşünüyoruz. Küresel yavaşlama güvenli liman arayışını öne çıkardığı için gelişmekte olan ülke para birimleri zayıflıyor. Piyasadaki panik/oynaklık azaldıkça bu baskı terse döner diye düşünüyoruz.” öngörülerinde bulundu.

19 Mart döviz kurları

Doviz.com’dan edinilen 13.43’ten itibaren serbest piyasadaki doların alış fiyatı 6,5369 liradan, satış fiyatı 6,5381 liradan; avronun alış fiyatı 7,0666 liradan, satış fiyatı 7,0740 liradan; sterlinin alış fiyatı 7,5336 liradan, satış fiyatı 7,5418 liradan işlem görüyor. BIST100 endeksi ise 58.714 puanda yer alıyor.