Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz düştü, ons altın rekor kırdı! Piyasa yorumları

Döviz kurları, önceki kapanış fiyatının altında bulunuyor. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının diğer ülkelerin Merkez bankalarıyla olan SWAP görüşmelerinin lirayı olumlu ayrıştırdığını belirtiyor. Lira karşısındaki dolar kurunda, düşüş eğilimi bulunuyor. Uzmanlar, küresel çaptaki risk iştahının olumlu seyrettiğini belirtti.

Meksa Yatırım, lira karşısındaki dolar kurunda kâr satışlarının olduğunu kaydetti. Uzmanlar, lira karşısındaki Amerikan dolarındaki destek seviyelerinin 6,87 lira, 6,83 lira ve 6,8 lira olduğunu belirtti. Analistlere göre kurdaki direnç noktası ise 6,97 lirada bulunuyor. USDTRY paritesi dünkü işlemini yüzde 0,3 oranında, EURTRY paritesi ise yüzde 0,17 oranında kapattı.

Lira karşısındaki avro kurunda teknik açıdan orta ve kısa vadeli düşüş trendlerinin bulunduğunu kaydeden Alan Yatırım kurdaki kısa vadeli direnç seviyelerinin 7.49 lira ile 7.54 lirada bulunduğunu, destek konumlarının ise 7.44 lira ile 7,39 lirada yer aldığını belirtti.

Dolar 6,86 lira, Avro 7,42 liradan değer görüyor.

BIST 100 endeksi değer kazandı

Geçtiğimiz haftadaki liradaki değer kazancıyla birlikte BIST 100 endeksinin de yükseliş yaşadığını aktaran Alan Yatırım, “Sektörel bazda bilişim, madencilik ve perakende sektörleri endekste pozitif ayrıştı. Geçtiğimiz hafta TL’deki değer kazancı motivasyonu olumlu etkilerken endeks haftanın son işlem gününde yüzde 0.58 değer kazancıyla 99,768 puanda yükseldi. Endeksteki ağırlığı yüksek olan bankalardan kuvvetli bir hareketlilik olmaması endeksteki yükselişin sınırlı kalmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Hisse bazlı hareketlerden dolayı endeksteki yükseliş sınırlanıyor.” diyen Alan Yatırım, “Asya piyasaları ve ABD endeks vadelileri artıda seyrediyor.” sözlerini kaydetti. BIST 100, yüzde 1,76 oranındaki artışla 101 bin 528 puanda bulunuyor.

Altın fiyatları yükseliyor

ABD’deki olumsuz tablo ve ülkenin Çin ile olan gerilimleriyle beraber güvenli liman talebinin arttığını belirten Analistler, bu durumun ons altın fiyatını yukarı yönlü desteklediğini belirtti. Altının ons cinsindeki değeri, son yedi yılın en yüksek değerine aştı. Ons fiyatı, şu saatlerde bin 764 dolar seviyelerinde işlem görüyor.