Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz rezervi dış borcun ancak yarısını karşılayabilir

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türkiye’yi “en çok yabancı fona ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülke” olarak nitelendirdi. Sözcü gazetesinden Nuray Tarhan’ın haberine göre Türkiye’nin 20 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcun geri ödeyebilmesi için “en çok yabancı fona ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülke” olduğu bildirildi. Financial Times’ta yayımlanan analize göre, 2019 yılındaki dış borcu nedeniye son on yılın rekorunu kıran gelişmekte olan ülkeler, önümüzdeki yıl büyük bir döviz fonu krizi yaşayacak.

Türkiye’nin 120 milyar dolara dayanan kısa vadeli borcunun, önümüzdeki yıl ülke ekonomisini fazlaca zora sokabileceği belirtiliyor. Türkiye’nin döviz rezervlerinin ülkenin dış borcunu karşılama oranı ise yüzde 20 seviyesinde. 

Borcun ancak yarısı karşılanabilir

Sözcü’nün ABD’deki gazeteden aktardıklarına göre Türkiye’nin döviz rezervlerinin 2020 yılında yapılacak olan dış borç ödemelerinin ancak yarısını karşılayabileceği iddia edildi. Gelişmekte olan ülkeler içinde döviz rezervi en fazla olan ülke Hindistan olarak kayda geçti. Hindistan’ı Polonya ve Kolombiya takip ediyor.

Döviz rezervinin en zayıf olduğu ülke ise Lübnan olarak kayda geçti. Lübnan’ı Arjantin izledi. 

Türkiye döviz rezervinin en zayıf olduğu üçüncü ülke olarak yer aldı. Döviz rezervinin en zayıf olduğu Lübnan ve Arjantin’in arkasından gelen Türkiye’de son açıklanan rakamlara göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki (TCMB) döviz rezervi bu yılın eylül ayında bir önceki aya göre azalma kaydetti. Buna göre bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında azalan döviz rezervi 2019 yılının eylül ayında 101.1 milyar dolar olarak kayda geçti. 

Murat Uysal aksini açıkladı

IIF, Türkiye’nin dış borcunu döviz rezerviyle ancak yarısını karşılayabileceğini söylerken TCMB Başkanı Murat Uysal 9 Ekim’de yaptığı sunumda tersini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Uysal, uluslararası rezervlerin kısa vadeli dış borç ödemelerini karşılayacak düzeyde olduğunu dile getirdi.