Kategoriler
Ekonomi

Dünya Bankası yardım fonunu Türkiye’ye açıyor

Dünya Bankası, Türkiye için yeni hamlesini attı. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı, yakın zamanda mücadele eden ülkelere kredi yardımında bulunacağını söyleyen banka, ayırdıkları kredi fonunda Türkiye’ye yardım edebileceklerini duyurdu.

Pandemi ilan edilen hastalığa karşı uluslararası bir çaba gerçekleşmektedir. Bu süreç içerisinde gelişmekte olan ve ekonomik boyutta geri kalmış ülkelere yardım fonu ayıran Dünya Bankası, yeni bir hamle gerçekleştirdi. Koronavirüs ile mücadele kapsamında tedbirleri arttıran Türkiye için yardım fonundan 100 milyon dolar tutarında kredi verebilecekleri aktarıldı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılacak olan finansman hastalık yönetimine dair kullanılabilecek. Banka tarafından sağlanan destek fonu Türkiye’de hastalıkla mücadele için potansiyel sağlık ve insan maliyetlerinin önünün kapatması bekleniyor.

Türkiye’ye sağlanması beklenen 100 milyon dolarlık yardım fonu Dünya Bankası’nın 14 milyarlık “Fast Track Facility” kapsamına girmektedir. Oluşturulan bu proje kapsamında insan hayatını kurtarmak hedeflenmektedir.

Kredinin ödemesinde ise Türkiye’nin aldığı kredi yardımında 5 yıl süreyle geri ödemeden mahrum kalması belirlendi. Ayrıca 10.5 yıllık bir vadeye sahip olması bekleniyor.

Dünya Bankası hamlesini yaptı ama…

Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen yeni atağa karşı Devlet Denetleme Kurumu’nun raporuna göre Türkiye Varlık Fonu’nda yüksek borç bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), 2018 yılında kullandığı avans ve kredi miktarı belirlendi. Bu süreç içerisinde 641 milyar TL avans ve 500 milyar TL kredi kişilere kullanılmıştır.

Türkiye Varlık Fonu 2017 verilerine bakıldığında ise 37 milyar TL borcu bulunan Türkiye, bu miktarı 2018 yılında 75 milyar 404 milyona ulaştırdı.

Kanunda yer alan süre kapsamında TBMM’ye sunulması beklenen TVF’ye ait 2018 veri raporu yedi ay süre ile gecikti. Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, BOTAŞ ve PTT gibi kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere pek çok kuruluş bünyesinde borcun oluştuğu görülüyor. Toplam 75 milyar 404 milyona ulaşan borçta, 58 milyar TL’sinin uzun dönem borçlarından oluştuğu belirtilmiştir. Diğer borç miktarı ise kısa vadeli olarak görülmekte.

Şahıslar için verilen borç miktarı 500 milyar TL rakamına ulaşırken; BirGün gazetesi yazarlarından Hüseyin Şimşek haberine göre, kişiye verilen borçlar detaylı olarak raporda yer edindi.