Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada azalan küresel yatırımlar Türkiye’de arttı

Kuruluşundan 2003 yılına kadar

Kuruluşundan 2003 yılına kadar 15 milyar dolar küresel yatırım yapılan Türkiye, 16 yıl içerisinde, 210 milyar dolar yatırım topladı. Geçtiğimiz yıl diğer ülkelerdeki yatırımlar yüzde 13 oranında azalırken Türkiye’ye gelen yatırımlar yüzde 12,6 arttı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam Kalkınma Bankasının ortaklaşa düzenlediği İİT Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı’nın birinci günkü toplantısı bugün gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin ev sahipliği yaptığı konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, küresel çaptaki yatırımların Türkiye ve diğer İİT ülkelerine yönelik faaliyetlerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Ermut, Erdoğan’ın liderliğinde ülkeye yönelik küresel yatırımların arttığını belirtti.

İİT’nin ekonomik potansiyeli çok daha yüksek

Her yıl ortalama 1,5 trilyon dolar değerinin üzerinde uluslararası yatırımların gerçekleştiğini aktaran Arda Ermut, İİT ülkelerine yapılan yatırımların toplam yatırım değerleri içerisinde yalnızca yüzde 8’ini oluşturduğunu kaydetti.

Ermut, “Dünyada her yıl ortalama 1,5 trilyon doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşmektedir. Maalesef İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin toplamının bu pastadan aldığı pay sadece yüzde 8 civarında. 2018 yılında teşkilat üyelerinin yurt dışında yaptıkları toplam doğrudan yatırımların yüzde 58’i gelişmiş ülkelere gitti, sadece yüzde 29’u teşkilat üyeleri arasında gerçekleşti. 2018’de tüm dünyada küresel yatırımlar yüzde 13 oranında azalırken, Türkiye’ye gelen yatırımlar yüzde 12,6 artış gösterdi.” diye konuştu.

Kamu ve özel sektör yatırımlarının sürdürülebilir ekonomik kalkınma için çok önemli bir unsur olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, İİT üyelerinin ekonomik potansiyelinin mevcut durumlarından çok daha üstünde olduğunu kaydetti. Ermut, sözlerini şöyle sürdürdü:

Diğer yandan, bu yatırımların istenilen düzeyde gerçekleşmesi için finansman koşullarının elverişli olması gerekmektedir. Gerek özel bankalar gerekse İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kurumları, bu anlamda önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Ancak gelinen nokta bize şunu gösteriyor ki, sağlıklı ve sürdürülebilir finansman kaynağı olarak uluslararası doğrudan yatırımlar stratejik anlamda çok daha önemli hale gelmiştir. Dünyada her yıl ortalama 1,5 trilyon doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşmektedir. Maalesef İİT üyelerinin toplamının bu pastadan aldığı pay sadece yüzde 8 civarında.”

Kendi aralarındaki yatırımlar da yetersiz

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları doğrudan yatırımların da istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Arda Ermut, bu ülkelerin geçen yıl yaptıkları doğrudan yatırımın toplamının yüzde 58’inin gelişmiş ülkelere gittiğini dile getirerek teşkilat üyelerinin bu dilimdeki payının sadece yüzde 29 olduğunu belirtti.