Kategoriler
Gündem

EKG ile ölüm riskini tahmin eden cihaz geliştirildi

Kardiyologların EKG aracıyla tespit edemediği riskleri yapay zekâ tespit etti. Araştırmada görev alan Brandon Fornwalt, ¨Yapay zekâ bize onlarca yıldır yanlış yorum yaptığımız şeyleri öğretebilir, böyle bir potansiyeli var.” diye konuştu.

ABD’de sağlık hizmeti veren Geisinger’de görevli araştırmacılar, ölüm riski yüksek olan hastalar üzerinde deney yaptı. Makine öğrenmesi olarak da anılan yapay zekâ, hastaların kalp testi sonuçlarına bakarak hastanın bir yıl içinde ölme ihtimalini tahmin ediyor.

Kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetlerin incelenmesinde makine öğrenmesi kullanıldı. Kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden elektrokardiyogram verilerini (EKG) inceleyen yapay zekâ, ölüm riski yüksek olan 400 bin hasta üzerinde denendi. 

Çalışmada ilk yapay zekâya sadece EKG verileri verildi. ilk yapay zekâ algoritması yalnızca zamanla voltajı ölçtü. Diğer yapay zekâ algoritmasına ise EKG‘nin yanı sıra incelenen hasta yaşı ve cinsiyeti de verildi.

Yapay zekânın performansı AUC olarak bilinen bir metrik kullanılarak ölçülürken bu ölçümde başarı puanı 1 olarak kayda geçiyor. Araştırmaya konu olan yapay zekânın ise her denemesinde bu başarı puanı 0.85 seviyesinin üzerine çıktığı görüldü.

Araştırmada görev alan Brandon Fornwalt, doktorlar tarafından kullanılan risk puanlama modelleri için AUC’lerin 0,65 ile 0,8 aralığında olduğunu belirtti.

Kardiyologların göremediği riski gördü

Makine öğrenmesinin sağlık alanında yapıldığı testinde yapay zekâ, hastanın ölüm riskini doğru tahmin edebildi. Hatta kardiyologların sağlıklı bir EKG‘ye sahip olduğunu düşünen hastaların bile ölüm riskini belirleyebildi. Normal görünümlü EKG’leri ayrı ayrı inceleyen üç kardiyolog, makinenin tespit edebildiği riskleri göremedi. 

Sonuçlar hakkında değerlendirmede bulunan Fornwalt, “Bu bulgu, kullanılan modelin insanların muhtemelen göremediği veya en azından görmezden geldiği ve normal olduğunu düşündüğü durumlarda bile ölüm riskini tespit edebildiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu. Makine öğrenmesi hakkındaki düşüncelerinin olumlu olduğunu aktaran Brandon Fornwalt, ¨Yapay zekâ bize onlarca yıldır yanlış yorum yaptığımız şeyleri öğretebilir, böyle bir potansiyeli var.” sözlerini kaydetti.