Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Elazığ depremi sonrası kent geneli yeni bir çehreye kavuşacak

Elazığ depremi sonrası konut sorunu yaşayan depremzedeler için çalışmalar hız kaybetmeden devam ediyor. Geçtiğimiz 24 Ocak günü meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremden sonra birçok konut yıkılmış ya da ağır hasarlı olarak kayıtlara geçmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilen talimatlar sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi bünyesinde yeni konut projeleri geliştirildi.

Elazığ depremi sonrası yeni bir yaşam

24 Ocak tarihinde, merkezi Sivrice ilçesi olan 6,8’lik depremin ardından, 41 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan kayıplarla birlikte çoğu konut yıkılmış, kentin belirli bölgelerinde ağır hasarlı binalar tespit edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların sonucunda 21 bin 543 adet ağır hasarlı konut ve iş yeri kayıtlara geçti. Belirli bölgeler üzerinde yıkım çalışmasının devam ettiği günümüzde; kent merkezindeki ağır hasarlı olarak bildirilen 280 bin bin metrekarelik alan üzerinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı. Hasarlı binaların kaldırılmasının ardından bu bölgeye toplamda 19 bin 843 konut inşa edilecek. Verilen bilgilere göre 17 bin 593’ü hızla yükselmektedir.

Yırık: “Her türlü afete karşı binalar yapılıyor”

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, AA muhabiri ile yapmış olduğu konuşmasında, 24 Ocak’ta meydana gelen afetin deprem gerçeğiyle yüzleştirdiğinden bahsetti. Depremde en fazla etkilenenlerin eski konutlar olduğunu aktaran Yırık, kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verileceğini söylüyor.

Yırık, “Kent genelinde gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarının ardından yıkılma kararı çıkarılan ağır hasarlı 21 bin 543 konut ve iş yeri bulunmaktadır. 280 bin metrekarelik alanın 200 bin metrekaresinde yıkım çalışmaları titizlikle tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi ve AFAD Başkanlığı’nın iş birliği içerisinde yapmış olduğu çalışmalar yoğun şekilde sürmektedir.”

Hedeflenen 19 bin 843 konuttan 17 bin 593’ü için saha içi çalışmaların hız kaybetmeden devam ettiğini bildiren Yırık, planlanan teslim tarihinin yıl sonuna kadar olma ümidi içinde olduklarını bildirdi.

Yapılan tespitlere göre deprem esnasında yıkılan ya da ağır hasarlı kalan konutların eski yapı usulüne göre inşa edildiği, dayanıklı ve kentsel durumları yeterince iyi olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Bugün yapılan konutların yeni teknolojileri destek edindiği, deprem genelgesine uygun olduğu ve her türlü afete karşı mukavemetli olduğu biliniyor. Elazığ’daki yeni konutların ısı ve ses yalıtımları sayesinde, asansör ve benzeri donatıları ile daha modern bir konutların olması planlanmaktadır.

Dilek apartmanında son durum

Sürsürü, Mustafapaşa, Karşıyaka, Abdullahpaşa, Çatalçeşme, Bizmişen ve Zafran mahallelerinde depremde yıkımlar meydana gelmiştir. Buradaki çalışmalara ağırlık veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi, aynı zamanda Sivrice ilçesinin merkezinde deprem konutların yapımına başladı. Bizmişen’de 39 bloktan oluşması beklenen 781 konutun inşaat çalışmalarının yüzde 80 kadarı tamamlanırken, Sürsürü’de neredeyse tamamlanma aşamasına gelindi.

Vali Yırık, Sürsürü Mahallesi’ndeki Dilek apartmanının bulunduğu alanda 14 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. TOKİ ve AFAD iş birliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda 179 konutun inşasının Dilek apartmanının olduğu bölge yeni bir çehreye kavuşturuluyor. Her türlü afete karşı mukavemetli çağdaş konutların yükseleceği alan üzerinde yoğun çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir. Vali Yırık, son olarak şu sözleri söyledi:

“Depremin yaşanmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve tensipleri ile İç İşleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve AFAD Başkanımız, yoğun bir çalışma içerisine girdiler. Büyük sıkıntı içerisine giren vatandaşların daima yanında oldular. Devletimiz vatandaşların mağduriyetini gidermek için her türlü imkanı sağlamıştır.” dedi.

Elazığ yeni bir çehreye kavuşuyor

Deprem sonrası hız kaybetmeden çalışmalara başlandığını aktaran Yırık, vatandaşlara hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi. “Depremzedelerin Hizmetindeyiz Ofisi” aracılığıyla Belediye, AFAD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ait her türlü hizmet tek bir çatı altına toplandı. Yaşanan büyük felaket sonrası 7 aylık bir zaman diliminde yaraların çoğu sarılma aşamasına geldi.

Kentsel dönüşüm kapsamında kent genelinin yeni bir çehreye kavuşturulması, daha modern ve sağlıklı binaların yükselmesi bekleniyor. Kamu binalarının zarar gördüğü süreçte Yırık, “Okullar ve camilerimizde belirli ölçüde hasar aldı. Bu hasarların giderilmesi amacıyla başta hayırseverlerimiz olmak üzere özellikle okul yapımı için tek bir çatı altında birleşildi. Birçoklarının protokol işlemleri tamamlandı. Hayırsever vatandaşların söz vermiş olduğu gibi okulların sağlıklı bir görünüme kavuşturulması için harekete geçildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ise hasarlı camileri yapmak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.