Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Elazığ genelinde 9 bin 504 yeni konut yükseldi

Elazığ depreminden bu yana 6 ay geçmesine rağmen, kent genelinde yapılan hasar tespit çalışmalarının sonucunda birçok binanın inşası tamamlandı. Kentin koca bir şantiye olarak öne çıktığı görülürken, toplamda 19 şantiyenin aktif olarak konut inşasında yer aldığı biliniyor. Temmuz ayı itibariyle 9 bin 504 konutun yükseldiği ve bazılarının bitme aşamasında olduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

Elazığ depreminin yaraları sarılıyor

24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen büyük depremin ardından, 41 kişinin hayatını kaybettiği ve kent genelinde konutların büyük hasara uğradığı görüldü. Depremin üzerinden geçen 6 ayın sonunda, açılan yaraların sarımı için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Kent genelinde gerçekleştirilen ihalelerin 13 bin 314 adeti konut, 27’si ise iş yeri içindi. Tüm bu hazırlıkların ardından, 9 bin 504 konutun belirli bir seviyeye eriştiği ve önümüzdeki dönemler içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından verilen talimatla birlikte harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Murat Kurum’un koordinesi altında Elazığ genelindeki çalışmaları sürdürmektedir. Toplamda 19 bin 800 konutun inşası için kolların sıvandığı bilinirken, 6 ayın sonunda 9 bin 504 konutun kent genelinde yükseldiği görüldü. Toplu konut yapımında gerçekleştirilen 27 ihalenin sonucunda, 19 şantiyenin saha çalışmasına başlandı. Aralıksız süren saha çalışmalarının toplamda 13 bin 314 konut ile iş yeri için devam ettirildiği biliniyor. Gün itibariyle yapımı devam eden konutların yıl sonunda vatandaşlara teslim edileceği aktarıldı. Bu esnada yeni yapılacak olan konutlar için hasarlı yapıların yıkım çalışmaları sürdürülüyor.

Toplamda 27 ihale gerçekleştirildi

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, Elazığ’da yeni konut ve iş yerlerinin inşası için 27 ihalenin tamamlandığını aktardı. 19 şantiyenin aktif olarak çalıştığı kent genelinde, TOKİ tarafından çalışmalara yoğunluk kazandırılmıştır.

27 ihalenin toplamda 13 bin 314 konut ve iş yeri için olduğunu vurgulayan Pirinçci, bakanın talimatıyla depremin birinci yılına özel 19 bin 800 civarında konut ve iş yerinin tamamlanması için yoğun bir çaba gösteriliyor. 2020 yılının sonunda mağduriyetleri devam eden depremzedelerin bir kısmı yeniden ev sahibi olabilecek. TOKİ’nin yeni inşaatlar için ihaleye devam ettiği sırada; ağır hasarlı binaların yıkımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonu ile Elazığ Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından yürütmektedir. Şu ana dek kent üzerinden kaldırılan ağır hasarlı binaların sayıca 3 bine eriştiği gözlemlendi.

Bazı konutlar yıl sonunda teslim edilecek

Şantiye Şefi Oktay Ağan, Bizmişen deprem konutlarına ilişkin detaylı bilgiler verdi. 781 konutun 5 kapıcı dairesine sahip olduğunu aktaran Ağan, 4 mescitli blokların hazırlandığını söylüyor. Mart ayında başlatılan saha içi çalışmalar, 4 aylık kısa zaman diliminde kaba inşaatının tamamlanmasına neden oldu. İnce işlerin sürdürüldüğü süreçte ise 9 blok haricinde 30 blokta dış cephe imalatlarının bir kısmı sökülmüş ve iskeleleri mevcut durumda kalmıştır. Saha çalışmalarının yüzde 62 oranında tamamlandığı, hedeflenen teslim sürelerinin ise 14 Eylül tarihine denk geldiği belirtildi.

Saha içerisinde altyapı çalışmalarının yüzde 70 seviyesinde tamamlandığı ve yol çalışmalarına geçildiği görülüyor. Bayramdan sonra doğal gaz imalatlarına başlanacak ve peyzaj yapımına geçilecektir. 15 Ağustos itibariyle tüm dış cephelerin ve çatı imalatlarının bitirilmesi hedeflenmekte. 14 Eylül’de ise çoğu konutun teslim süreçleri başlayacak.