Kategoriler
Ekonomi

Elektronik haberleşme yatırımcıları kendine çekiyor

Elektronik haberleşme, yatırımcıları kendine çekmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen süreçte yatırımcılar yön değiştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun konuya ilişkin açıklamalarında yatırımcıların net istekleri görülüyor.

Türk Telekom ve mobil operatörlerin yatırımları 2018 yılı ile kıyaslandığı zaman yüzde 52’den fazla artış gösterdi. Toplamda 10,2 milyar lira yatırımın görüldüğü sektör, elektronik haberleşme oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından getirilen konuya ilişkin açıklamalarda yatırımcıların yönünün değiştiği görülüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanmış olan ‘3 Aylık Pazar Verileri Raporu’na göz attığımızda, yatırımların artmaya devam ettiği açıkça fark edildi.

Geçen yıl 2019’da büyümeye başlayan ve gelişmesini sürdüren sektörde memnuniyet duyduklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, geçen yıl son çeyrekte yatırımın 17,6 milyar liraya ulaştığını belirtti. Ancak bu durumunun salgın hastalık sonrası giderek artış gösterdiğini ve operatör gelirlerinde, 2018 yılına oranla yüzde 13’lük artış göstererek 66,7 milyar liraya ulaştığını ifadesinde bulundurdu.

Bu rakamın hızla çıtayı aştığı günümüzde ise haberleşmede büyük umutlar vaat edilen bir sistem olduğu açıkça görülüyor. Mobil operatör gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 12 artış gösterirken; Türk Telekom ve mobil operatörler haricinde kalan diğer operatörlerin net satış gelirleri 2019’a oranla çıtayı yükseltti. Bu oranın 16 milyar lirayı geçmesiyle birlikte bir önceki yıl baz alındığı takdirde yüzde 15 artış gözlemlenebiliyor.

Elektronik haberleşme yatırımları iyi bir gelişme

Bakan tarafından yapılan açıklamada aynı zamanda mobil operatörde ortaya çıkan bu oranların sevindirici olduğu söylendi. Sektörün gelişmesi adına büyük önem taşıyan yatırımlar, operatör hizmetlerini de yükseltiyor. Yapılan yatırımların gösterdiği artış oranları, yatırımcıların yön değiştirdiğinin de bir göstergesi. Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde geçen yıl sonuna bakılırsa 2018 yılına göre sektörde önemli gelişmeler yaşandı. Yatırım tutarının yüzde 52 artış gösterdiği ve kazancın 10,2 milyara ulaştığı rahatlıkla görülebilir.

Sektöre yapılan yatırımlar 2019 yılına gelindiğinde ise, bir önceki yıla oranla yeniden artış gösterdi. Bu durum yüzde 37 artış olarak ortaya çıkarken, kazancın 13 milyar liraya yaklaştığı söylenebilir.

Yatırımların hız kazanmasıyla birlikte 5G ve ötesi teknoloji hizmetlerinden yararlanmak kolaylaşacak. Yatırımların önümüzdeki yıllarda da süreceği beklentisinde olduklarını aktaran Karaismailoğlu, mobil abone sayısında da büyük artış olduğunu söyledi. Abone sayısının 80,8 olduğu günlerde yatırımcılar yüzünü mobil yatırıma çeviriyor.