Kategoriler
Ekonomi

Emeklilikten sonra sigortalı çalışmak

Ülkemizde çok sayıda vatandaş, emekli olduktan sonra çalışma yaşamına devam ediyor. Emeklilikten sonra 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren 4B statüsünde çalışmaya başlayanların emekli aylıkları kesiliyor. Ayrıca, bu tarihten itibaren 4B statüsünde çalışmaya başlayan emekliler iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanamıyor.

Sigortasız çalışanlar mağdur olabiliyorken emeklilikten sonra 4A statüsünde çalışmaya başlayanların ise farklı alternatifleri bulunuyor. Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç, konuyu ele aldı.

Emekli olan bir vatandaş, 4A statüsünde çalışmaya başladıklarında çeşitli haklardan yararlanabiliyor. 4A statüsünde iş yaşamına devam eden emekliler SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı‘na tabi bulunuyor. Emekliliğinden sonra çalışmaya devam edecek vatandaşların önünde ise iki alternatif yol bulunuyor: Ya emekli aylıklarını kestirip normal sigortalı olarak bir işe başlayabilir veya emekli aylığını almaya devam ederken sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışma hayatına devam edebilir.

Emekli aylıklarını kestirenlerin çalışmayı bıraktıklarında emekli aylıkları daha yüksek seviyeden tekrar hesaplansa da kesilen emekli aylığı tutarını telafi etmiyor. Bu yüzden bu yolu tercih eden vatandaşların sayısı daha az durumda.

Emekli çalışanlar hangi haklara sahip?

Emekli aylığını kestirip de çalışmak ise yüksek gelire sahip vatandaşlar açısından daha avantajlı oluyor. Yüksek ücretle çalıştıktan sonra yeniden emekli olanlar emekli aylığı yükselebiliyor. Bir diğer yol ise emekli aylığını kestirmeden SGDP ödeyerek çalışmak. Bu yöntemle çalışma yaşamını sürdüren vatandaşlar ise yalnızca iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin sigortadan yararlanabiliyor.

Emekli olduktan sonra çalışan vatandaş, herhangi bir iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda yüzde 10 seviyesinde iş göremez durumuna gelirse kendisine iş göremezlik ödeneği sağlanıyor. Emekli aylığını almaya devam edip iş göremezlik ödeneği almaya devam edecek vatandaş ise yüksek olan gelirin tamamını, diğerinin ise yarısını alabiliyor.