Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak piyasaları frene bastı

Emlak piyasaları son dönemlerde gevşemeye başladı. Yeni yıldan itibaren yükselişte olan emlak fiyatlarında düşüş yaşanmaya başladı. Konu ile ilgili  İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, açıklamalarda bulundu. O açıklamalar ve piyasalar ile ilgili gelişmeler haberin devamında yer almaktadır.

Emlak piyasaları hız kesti

İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, emlak piyasaları hakkında değerlendirme yaptı. Konu ile ilgili Demir, “Emlak frene sert bastı.” ifadesini kullandı. Emlak da talebin düşmesi ile birlikte fiyatlarda da doğru orantılı olarak düşme söz konusu. Şenay Demir’e göre bankalar kredi kullanımını açmadığı sürece bu düşüş devam edecek…

Emlak piyasaları düşüşlerinde yeni TOKİ projesinin de katkısı olduğuna değinen Demir, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı… ”

TOKİ’nin açıkladığı projelerin devreye girmesiyle emlak piyasalarındaki köpük sönmeye başladı.  Talep TOKİ projelerine kaydı, projedeki konut sayısının bir hayli üzerinde talep geldi. Projeler sonuçlanıncaya kadar bu talep askıda bekliyor olacak. Ayrıca kiralık dairelerin 2 aydır kiraya verilemediği, ilanlarda kira fiyatlarının % 15-20 arası düştüğü gözlenmekte.  Kirası 30.000 TL’ye çıkan konut 22.000 TL’ye geriledi ve  halen de müşteri bekliyor. Yine satılık konutlarda da aynı düşüş söz konusu.”

Arap yatırımcılar azaldı

Piyasalarda yaşanan düşüş yabancı yatırımcılardan da kaynaklanıyor. Arap yatırımcıların azalması bu düşmenin en büyük nedenlerinden birisi olarak görülmekte. Piyasalarda şu sıralar Rus yatırımcıların daha yoğun olduğu görülmekte. Bu yatırımcıların en çok tercih ettiği bölgelerin başında İstanbul gelmekte. İstanbul’a ek olarak Antalya, Bodrum, Kemer,  İzmir, Bursa bölgeleri de tercih edilmektedir.

Emlak piyasaları nakit sıkıntısı yaşanması nedeni ile düşüşte. Bununla ilgili Şenay Araç Demir’in açıklamaları ise şu şekilde… “Piyasada nakit sıkıntısı olmasından dolayı alıcılar peşin alım yapamıyor, bankalar kredi tahsisini azaltığı için kredi de kullanamıyorlar.  Bu durum da fiyatların gerilemesine neden oluyor. Önümüzdeki günlerde enflasyon beklentileri, yeni asgari ücret, 2023 seçim hazırlıkları nedeniyle yoğun bir gündem bizi bekliyor ki bu da fiyatların düşmesini etkileyecek. Fiyatların düşmesi her ne kadar iyi bir gelişme gibi görülse de böyle hızlı yükselişlerde teminat olarak gösterilen gayrimenkullerin de fiyatı geriliyor ki bu iş dünyasında sıkıntı yaratabilir.”

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız