Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak Vergisi Muafiyet Şartları nelerdir?

Emlak vergisi Vergi Usul Kanunu kapsamında alınan bir vergidir. Ancak bazı özel durumlarda bu vergiden muafiyet söz konusu olmaktadır. Zaman zaman ise bu muafiyetten doğan emlak vergisi iadesi yapılmaktadır. Haberin devamında emlak vergisi muafiyet şartları, başvurusu ve geri ödemeleri hakkında detaylar yer almaktadır.

Emlak vergisi muafiyeti şartları

Vergiden muaf olmak için ilk dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kişinin bu emlak üzerinden gelir sağlamamasıdır. Üzerinden gelir sağlanan dükkanlar muafiyet kapsamı içinde yer almamaktadır. Konutlar da kiraya verilip gelir sağlandığında kapsam dışına çıkmaktadır. Benzer şekilde emekli olan bireyler çalışmaya devam edip gelir elde ettiğinde de kapsam dışına çıkmaktadır. SGK emekli maaşları ya da dul-yetim maaşları bu gelir içine girmemektedir. Gelir elde edilmesinin dışında Türkiye’de birden fazla taşınmazı bulunmama şartı vardır. Söz konusu tek taşınmazın ise brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekmektedir.

Yukarıdaki şartları sağlayan emekli, dul, gazi ve yetim maaşı alanlar ve hiç bir geliri olmayan 18 yaşını dolduranlar muafiyetten yararlanmaktadır. Evde bakması gereken engelli birey ya da bakıma muhtaç yaşlısı olanlar da kapsam içinde yer almaktadır. Bunlara ek olarak engelli kişiler, şehitlerin eşleri ve çocukları da kapsam içindedir. Şartları sağladığı halde vergi ödemiş olanlar itiraz ederek iade almaktadır. Bunun için ödeme tarihinden sonra 5 yıl süre vardır. 5 yıl içinde talep edilmeyen iadeler sonrasında kabul edilmemektedir.

Başvurular nereye nasıl yapılır

Emlak vergisi muafiyeti ve vergi iadesi için başvurular dilekçe ile yapılmaktadır. İlk olarak kişilerin isteklerine uygun dilekçeleri hazırlamaları gerekir. Bu dilekçeleri hazırlarken bilgilerin ve isteklerin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Bazı belediyeler dilekçeleri elektronik ortamdan da kabul etmektedir. Sonrasında diğer gerekli belgeleri tamamlayıp başvurulmaktadır. Başvurulan taşınmazın bulunduğu ilçe belediyesine yapılmaktadır. Değerlendirme süreci sonunda verilen karar ve bu karara itiraz da yine belediyelerden yapılmaktadır.

Vergi muafiyetine sahip olan bireyler ilerleyen dönemlerde şartların değişmesinden dolayı bunu kaybedebilir. Yeniden vergi ödemeleri gereken bu kişiler önceden ödemedikleri vergilere karşı sorumlu olmamaktadır. Ödemeler yeni şartların tespit edilmesinden sonraki dönemleri kapsamaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız