Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman olacak?

Emlak vergisi ödemelerinin ne zaman sonlanacağı, konut, işyeri, arsa ve arazi sahiplerinin merak ettikleri konu olmuştur. Mülk sahiplerinin ilk taksitleri için son gün tarihi yaklaşmıştır. Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Vergi ödeme işlemlerini son güne kadar yapmayanlarsa cezalandırılacaktır. Mükellefler taksit ödemelerini E-Devlet, EFT/Havale ve Gelirler İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) üzerinden yapabileceklerdir. Emlak vergisi ne zaman ödenecek? Detaylı bilgilere haberimizin devamından sahip olabilirsiniz…

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman?

Merak edilen bu soru, Mayıs devam ederken mükelleflerin gündemi olmuştur. Mart’ın başından Mayıs’ın sonuna dek ödenen emlak vergileri için geri sayım başlamıştır. Muafiyet için en önemli husus; mülk sahibinin bir tane konutunun olmasıdır. Ayrıca bu konutunun brüt 200 metrekareyi aşmaması da bir etkendir. Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son gün 31 Mayıs olarak belirlenmiştir. Emlak vergisi, her yıl düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Vergi, bir seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebilmektedir. Ödeme yapılırken, belediyelerden tahsis edilen form doldurulmaktadır. Ayrıca ilk taksitlendirme Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise Kasım ayında yapılmaktadır.

Vergiden kimler muaf tutulacaktır?

Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık’ın haberine göre geçen sene takdir komisyonları yine mülklerin arsa m2 değerlerini 2022, 2023, 2024 ve 2025 yılları için belirlemişlerdir. 2022 emlak vergisi, bu yeni değerler üzerinden hesaplanacaktır. 2023, 2024 ve 2025 yıllarındaysa bu defa yeniden değerleme oranı dikkate alınarak mülklerin vergi değerleri her sene tekrardan belirlenerek emlak vergisi ödemeleri yapılacaktır. Emlak vergisi süresinde ödenmediği takdirde, aylık %1,6 oranında gecikme zammı eklenerek mülk sahipleri maliyet yüklenmiş olacaklardır.

2022’de satın alınan mülkün emlak vergisini alıcı ödemiyor, satıcı ödemektedir. Alıcının ilk yıl yalnızca belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunludur. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023’de başlamaktadır. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmemektedir. Muafiyet için en önemli etken; mülk sahibinin tek bir konutunun olması ve bu konutunun brüt 200 metrekareyi aşmamasıdır. Ayrıca mülk sahibinin gelir elde etmiyor olması da diğer bir etkendir. Emekli maaşının yanı sıra ayrıca gelir yoksa yine muafiyetten faydalanabilmektedir. 2021’de, 53 bin liraya kadar mevduat faizi, repo gibi geliri elde edilmişse, 2022 için emlak vergisi avantajı yine devam etmektedir.

Engelliler, şehit yakınları ve gaziler de tek konut muafiyetinden  faydalanabilmektedir. Ayrıca bazı işyerleri için de emlak vergisi muafiyeti mevcuttur. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar bina vergisi muafiyetini kapsamaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…