Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakçı faaliyetlerine yetki belgesi olmadan devam edemeyecek

Emlakçı olmak için yetki belgesi şartı geçtiğimiz eylül ayından bu yana tüm Türkiye’de aranıyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe giden devlet, satışlardaki aracı kişilerin emlak sektörüne girişini engelleyecek. Uygulamanın hayata geçirildiğini yeniden hatırlatan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan önemli açıklamalarda bulundu.

Emlakçı olmak eskisi kadar kolay değil

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikteki değişiklik geçen yıl duyurulmuş ancak uygulama tarihi 2020’nin eylül ayına denk gelmişti. Yapılan son bilgilendirmelerin ardından çoğu kişi faaliyetlerini devam ettirebilmek için eğitim ve sınav günlerini geride bıraktı. Sınavda başarı sağlayan kişilere yetki belgesi verilmiş ve emlakçı olmasının izni devlet tarafından da onaylanmıştır.

Düzenleme hakkında önemli detayları ilgili kişilerin bilgisine sunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, emlakçıları uyardı. Emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretine konu olan hizmetlerin dışındaki ticari faaliyetleri gerçekleştirilemeyeceğini bildiren Akdoğan; aynı zamanda alışveriş merkezi yönetimlerine dair bilgiler verdi. Yönetimde müteahhit ve yöneticinin sıklıkla aracılık ettiği kiralama hizmetlerinin dışındaki faaliyetlere izin verilmeyecek.

Aracılara büyük engel

Hakan Akdoğan, bu yılın eylül ayına dek müteahhitlerin kiralama hizmetleri verdiğini söylüyor. Yönetmelikteki düzenlemelerin özellikle aracılık eden kişilerin önünü kapattığını söyleyen Akdoğan; “Müteahhitlerin artık kendi adına kayıtlı olmayan taşınmazlar için kiralama ve satış faaliyetlerinde aracılık yapması mümkün kılınmayacak” dedi.

Sıklıkla 2.el satış ve kiralama ofisi olarak hizmet verdiklerini belirten müteahhitlerin faaliyetlerine devam edebilmesinin tek yolu yetki belgesi alma zorunluluğundan geçiyor. Bununla birlikte daha önce hiçbir eğitim almamış yetkisiz kişilerin ‘aracılık’ adı altında site yönetimlerinde faaliyet vermesi imkansız hale getirilecek.

İlan vermek yasaklanıyor

Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerinin taşınmazlar üzerindeki alım satım ve kiralamalarda mutlaka yetkili olması gerekiyor. Yetki sahibi olmayan işletmelerin ilan vermeleri yasaklanacak. Akdoğan, konuya dair şunları söyledi:

“Emlak işletmelerinin taşınmazlarına kira veya satış ilanı vermek istedikleri takdirde; ilana mutlaka yetki belgesi numarası ve iletişim bilgilerini eklemesi gerekiyor. Ayrıca taşınmaz adına verilen yetki belgesinin getirmiş olduğu sınırların dışına çıkılmayacaktır.”

Emlakçı, faaliyet verdiği satıcının aktif ilandaki taşınmazına gelen teklifi doğru bir şekilde yansıtması isteniyor. Objektif bir şekilde en kısa zamanda yazılı veya elektronik ortamda sunulacak olan gerçek rakamlar, şikayetlerin önüne geçecektir. Hakan Akdoğan konuşmasının sonunda; “Yetkilendirme sözleşmesi altında ilanda belirli kuralların dışına çıkan hususlara yer verilmez.” dedi.