Kategoriler
Emlak Haberleri

Erkut Çavuş Kooperatiflere artan ilgiyle ilgili bilgi verdi

Yalnızca ülkemizde değil, dünyada da konut fiyatlarında çok ciddi bir artış söz konusudur. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi’nin 2021 ikinci çeyrek sonuçlarına göre dünyada yapılan araştırmaya göre 150 şehir arasında konut fiyatlarında dünyada en fazla artış olan 10 şehir arasında Türkiye’den 3 şehir yer almaktadır. Küresel ligde İzmir %30’luk fiyat artışıyla ikinci, İstanbul %26,4 ile 8’inci olmuştur. Ankara ise yüzde 25.8 ile 10’uncu sırada yer almaktadır.

2021’nin hepsindeyse yine bu şehirler öne çıkmaktadır. Geçmişte emeklilik ikramiyesiyle bir ev almanın mümkün olduğu İstanbul’da artık bu bir hayal olmuş durumdadır. Durum böyle olunca, ev almak isteyenler geleneksel bir yöntem olan kooperatiflere yönelmiştir. Kooperatiflerdeyse markalı olanlar dikkat çekmektedir. CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, son dönemde markalı projelere yönelen kooperatiflerin yoğun talep gördüğünü söylemiştir. “Ev almak giderek daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle kooperatiflere ilgi artmaya başladı” dedi. Erkut Çavuş’un verdiği bilgilere göre Türkiye’de ev sahibi olanların 1/3’ü kooperatiflerle bu imkanı yakalamıştır.

Erkut Çavuş: “Denetleme, yönetim ve genel kurul var”

Çavuş, kooperatiflerin çağa ayak uyduran bir yapıya dönüştüğünü ifade etti. Ayrıca “Holding gibi yönetilen bir yapı oluşmuştur. Kanun gereği olarak, genel kurul yapıyoruz. Denetleme, yönetim, bir de genel kurul mevcut. Bir karar onaylanırsa uygulamaya konulmaktadır. Bir kişi bizden en fazla 2 daire alabilmektedir. Çok parası olan biri bizden 100 daire alamaz. Bu hem kooperatifin mantığına uygun bir durum değildir. Ayrıca finansını tabana yayarsak sıkıntı çekmeyiz. Benim amacım, kooperatifi markalı konut statüsüne çıkartmaktır. Biz de CVS Hava Kent’te bunu yaptık” dedi.

Bankalar projelere finansman oluyor

Çavuş, kooperatiflerin kar odaklı olmadığını dile getirmiştir. “Uygun fiyata insanlarımız ev sahibi olabilir. İstanbul-Arnavutköy’de Taşoluk projesinde 150 dairelik, Sancaktepe’de 120 daire, Tuzla’da 110 dairelik projelerimiz mevcut. Bu projelerin yaşam alanları son derece büyüktür. Artık markalı proje isteyenlere yönelik semt konseptli projeler yürütülmektedir. Kaliteli ürünler kullanılmaktadır. Örnek veriyoruz, bu projenin pencere ve kapı tedarikini yapan şirket, buradan daire almıştır. Kaliteli ürün sağladığımızı gören projeye girmek istemektedir. Ayrıca Türkiye’de bankayla proje finansmanı yapabilen ilk kooperatifiz” diye anlatmaktadır.

Konut fiyatlarının en fazla arttığı şehirler arasında İstanbul, Ankara ve İzmir yer almaktadır. Bunun yanı sıra Erkut Çavuş, turizm yöresi Muğla’nın da dikkat çektiğini kaydetmiştir. “Pandemiyle beraber tatil yörelerine Akdeniz ve Ege’ye doğru bir yönelme başlamıştır. Biz de İstanbul’da kazandığımız tecrübeyi Ankara’nın dışında İzmir ve Muğla’ya aktaracağız. Buralardan yoğun talep alıyorduk. Şuan da arsa geliştirmeye başladık. Ayrıca yakın zamanda bu bölgelerimizde konut projelerimizi başlatacağız” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…