Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde kira isteyemez

Enflasyon oranlarının açıklanması ile Ocak ayı kira artış oranı belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi’nin  (TÜFE) 12 aylık ortalaması esas alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak ayı için %19,60 oldu. Fakat bazı ev sahipleri TÜFE’nin üzerinde zam yapmak istemektedir. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışları hakkında bilgi verdi. “Kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla belirlenmektedir.  Bu hesaplamayla baktığımızda enflasyon oranlarının açıklanmasıyla Ocak ayı kira artış oranı belli oldu. Ayrıca TÜFE’nin kira artış oranı Ocak ayı için %19,60 oldu. Bu 2 bin TL’lik bir kira bedeli üzerinden hesaplayalım. 392 TL’lik bir artış ile kira bedelinin 2 bin 392 TL olacaktır” dedi.

Hakan Akdoğan Ev Sahibinin TÜFE Üzerinde Kira İsteyememesi gerektiğini söyledi

Hakan Akdoğan, TÜFE üzerinde kira isteyen ev sahipleri hakkında da açıklama yaptı. “Kira zammı, kiracılarla ev sahipleri bakımından en önemli hususlardan biridir. Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla belirlenmektedir” diye konuştu.

Değişim oranının üzerinde kira artışı olamaz

Akdoğan, kira tutarında ev sahibiyle problem yaşayanların izlemesi gereken yolları da anlattı. Ayrıca kira artışında yapılabilecek en yüksek zam oranının son 12 ayın yıllık TÜFE oranlarının ortalaması olarak uygulanabileceğini aktardı. Ayrıca şunları söyledi: “Yani taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler. Fakat üzerinde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmişse o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durum mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artışla kiralarını ödemeye devam edebilirler. Ayrıca mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye sebebi olarak kabul edilemez.”

Kiralarda düşüş yaşanabilir

Hakan Akdoğan, yeni yılda ev fiyatları ve kiraların düşme ihtimali hakkında konuştu. “Satılık fiyatlarda çok bir düşüş beklemiyoruz. Ancak kira bedellerinde bir miktar gerileme olacaktır. Özellikle kış sezonunun gelmesiyle fiyatlar az da olsa azalır” bilgisini verdi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…