Kategoriler
Emlak Haberleri

“Ev sahipleri yabancı kiracılardan dertli”

Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir.  Bütçelerine göre ev kiralayan yabancılarla ev sahipleri arasında zaman zaman problemler yaşanabilmektedir. Kirasını geciktiren, eve zarar veren, komşularıyla kötü geçinen, kirayı ödemeden ülkeyi terk eden bazı yabancı kiracılarla ilgili ev sahipleriyse yasal yollardan neler yapabileceğini merak etmektedir. Yabancıların kiralamalarıyla ilgili TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan bilgi verdi.  “Yabancı bir ülke vatandaşına kiralama yapılıyorsa kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması zorunlu hale gelmiştir. İlk kez ikamet izni alacak olan yabancıların göç idaresine verecekleri belgelerde, bu noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerekmektedir. Kira kontratının noterden onaylanabilmesi adına da tarafların noterde de bir araya gelmeleri gerekmektedir. Bunun için de pasaport tercümesi gerekli olacaktır. Kira sözleşmesine muhakkak pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınması gerekmektedir. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Tercüman kira süresi, başlangıcı, ilgili maddeleri kiracıya da doğru bir şekilde aktarmalıdır” dedi.

Hakan Akdoğan: Vize süresi incelenmeli

Hakan Akdoğan, kiraya verebilmek adına mal sahibi veya yasal vekili olması gerektiğini kaydetti. “Kiracıya da tapu örneği ve belediyeden alınan numaratajın verilmesi gerekmektedir. Ayrıca kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmelidir. “ dedi. Akdoğan, bir problem olduğunda mütekabiliyet çerçevesinde dava açılabileceğini aktardı. Ayrıca kirayı ödemeden yurt dışına kaçan bir kiracılar için de ikili anlaşmalar çerçevesinde ülkelerinde dava açılıp kayıp edilen tutarlar talep edilebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Akdoğan ayrıca eve zarar veren kiracılara karşı ev sahiplerinin haklarını hakkında da bilgi vermiştir. “Alınan depozitoyla zararın karşılanması beklenmektedir. Depozito yetmezse zarar tespiti yaptırılarak masraflar talep edilebilir” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…