Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev sahiplerinden yıllık kira talebi

Ev sahipleri kiralarını almak için yıllık kira talebinde bulunmakta. Artan kiralar ev sahipleri ve kiracıları farklı sorunlar ile karşı karşıya getirmektedir. Bu sorunlardan birisi de ev sahiplerinin yıllık olarak kira istemesi… Özellikle son dönemlerde yaşanan kira alamama sorununa çare olarak ev sahipleri bu yolu deniyor…

Kiraz artışları beraberinde sorunları getirdi

Enflasyonun artması ile ev fiyatları ve kiralarda da bariz bir artış söz konusu. Özellikle nüfusun kalabalık olduğu büyük şehirlerde bu oran daha da artmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmalarda son bir yıl için kira artış oranlarına belli oldu. Bu araştırmaya göre bölgede yeni kiracılar için kira artışı yüzde 161 oranında oldu. Eski kiracılar için artış ise yüzde 45 civarında olduğu görülmektedir. Kira artışlarına dur demek için devlet bir takım adımlar atmaktadır. Bu adımların en önemlisi kira artış sınırlandırılmasıdır. Temmuz 2022 tarihinden itibaren kiralarda en fazla yüzde 25 oranında artma yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalarda yine İstanbul’da kiracıların yarısı kiralarını ödememektedir. Konut sahipleri bu oranları görerek kendilerini garantiye almak için yıllık kira ödeme sistemi geliştirdi. Bu ödemede aylık olarak belirlenen kira ücreti 12 ile çarpılarak tek seferde yapılmaktadır. Kiracılarının ödeme yapmamasından korkan ev sahipleri bu yöntem ile bir senelik kiralarını baştan almaktadır.

Yıllık kira isteği kiracıları zora soktu

Ev sahiplerinin kendilerini garantiye almak için uyguladıkları bu yöntem, kiracıların kabusu oldu. Aylık kiralarını ödemekte zorlanan kiracılar yıllık kiralarını tek seferde nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan emlakçılar, çoğu ev sahibinin artık yıllık kira istediğini söylemektedir. Bu ev sahipleri yerli ya da yabancı fark etmeden sadece senelik kira ödeyecek olan kiracılar talep etmektedir. Genelde ödeme yapamayan yerli kiracılar bu istekten sonra geri dönerken yabancı kiracılar ödemeyi kabul etmektedir.

Yıllık kira talebi önümüzdeki senelerde de yaygın şekilde devam edecek gibi. Bu durum kiracıların kendilerine uygun ev bulma imkanlarını yarı yarıya düşürmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız