Kategoriler
Emlak Haberleri

Fatih Dönmez inşaat firmalarını uyardı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi’nde konuşma yaptı. Dönmez “Atatürk Havalimanı’nda yapılacak millet bahçesi için yaptırmayız diyenler sıraya girdi. İstanbul’a yeşil alan kazandırma amacında olanları engellemeye çalışıyorlar” dedi. Dönmez enerji verimliliği için de yeni konutlarda ocakların elektrikli olduğunu ve bu yönde şikayetler aldıklarını dile getirmiştir. Ayrıca, inşaat firmalarını uyararak doğal gaz tesisatının da mutfaklara çekilmesi gerektiğini de söylemiştir.

Fatih Dönmez Gündemi Değerlendirdi

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündemdeki gelişmelere yönelik önemli açıklamalarda bulunmuştur. Dönmez, Atatürk Havalimanı’na yapılacak olan millet bahçesiyle ilgili “Atatürk Havalimanı’nda yapılacak millet bahçesi için yaptırmayız diyenler ayaklandı. İstanbul’a yeşil alan kazandırmak isteyenleri engellemeye çalışıyorlar. Spor, piknik, vakit geçirilecek bir mekan tasarlanmaktadır. Buna rağmen birçok engelleme ile karşı karşıya kalıyoruz. Madem bu kadar çevreciydiniz belediyeniz şehrin merkezindeki asırlık çınarları katlederken neredeydiniz? Pek çok çınar şehrin göbeğinde kesilmiştir. Kimsenin de sesi çıkmadı” dedi. Dönmez, fosil yakıtların fiyatlarının yükselmesine karşın talebin arttığını söylemiştir. Ayrıca, bunun herkes için düşündürücü olması gerektiğini de söylemiştir.

Yeni yapılarda mutfaklarda ocakların elektrikle çalıştığını, doğal gaza uygun tesisat bulunmamasından dolayı enerjinin verimli kullanılamadığını söylemiştir. Ayrıca; “Yeni yapılarda mutfaklarda pişirme yöntemlerini elektrikli değil, doğal gazlı inşa etmemiz kaynaklarımızı daha verimli kullanmamıza faydalı olacaktır. Vatandaşlarımız tesisatlar doğal gaza uygun değil diye şikayetler alıyoruz. İnşaatı yapan firmalarımız dairelere doğal gazı taşıyacak kolon hattını yapmıyorlar. İnşaat sektörüne duyurmak istiyorum. Burada mesafe kat edemezsek bununla ilgili düzenleme yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’da en çok doğalgaz kullanan 4 ülkeden biriyiz”

Bizim elektriğin yanında yeraltı kaynaklarının sonuna kadar kullanılmasıyla alakalı hidrokarbon keşfiyle ilgili kaynak arayışımız mevcuttur. Doğalgazda %99 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Avrupa’da en çok doğalgaz kullanan 4 ülkeden biriyiz. 81 ilimizin hepsinde vatandaşlarımız doğal gaz kullanmaktadır. Maalesef dışa bağımlıydık. Rabbim yüzümüze güldü, yaptığımız keşifle birlikte çalışmalarımız belli noktaya gelmiştir. Filyos’ta hem karada hem denizde inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor.

Diğer müjdemiz de dördüncü gemimiz de Mersin Taşucu Limanı’na yanaşmıştır. 2 aylık hazırlık sürecinin ardından ilk sondajına başlayacaktır. Yeni gemimizle yeni müjdeler almayı ümit ediyoruz. Bu gemiden 5 tane var bir tanesi bizim filomuzdadır.

Madenlerde en yüksek üretim rakamlarını gördük

Madenlerde en yüksek üretim ve ihracat rakamlarına eriştik. Oldukça mesafe kat ettik. Enerji bağımsızlığımızı teminat altına alacak adımları attık atmaya da devam etmekteyiz.

Özellikle enerji teknolojilerinin daha da geliştirilmesi hususunda atılacak çok adım vardır. Girişimci, sanayici, mühendislere ihtiyacımız vardır. Rekabet bir çoğumuzun hoşuna gitmese de kaçınılmaz bir gerçektir. Kaliteyi de uyguna almak hepimizin hedefidir. Hepimiz tüketiciyiz. Kaliteli ve ucuz olmasını isteriz. Bir sürü etken mevcuttur. Sizler bunları her gün yaşıyorsunuz. Bu bakımdan önemli konulardan birisi de verimliliktir. Bu üç ana hususlardan birisi de verimliliktir. Ayrıca yenilenebilir teknoloji olduğunu da söylemem gerekmektedir.

“Güneş panellerinde düşüşler var”

Kritik minerallerin fiyatını durduramazsanız teknolojik maliyetler artmaya başlamaktadır. Lityum pillerinde, güneş panellerine kadar yayınlanan son raporların hepsinde görmekteyiz. Güneş panellerinde %5-10 düzeylerinde fiyat düşüşleri vardır. Ayrıca, pandeminin ardından fiyatlarda düşüş durdu, yükselme eğilimi göstermiştir. Buna da çözüm bulmak zorundayız. Petrolde spekülasyonu konuşurduk, şimdi nikel gibi metallerdeki fiyat spekülasyonlarını konuşmaya başladık. Lityumda Dolar bazında 2-3 kat artış vardır. Enerjinin geleceğinde yalnızca kaynak yok, kritik element ve madenleri de konuşacağız.

“GÜNEŞ ENERJİSİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ”

Güneş panelleri bir diğer ticaret savaşının hususlarından bir tanesi olacaktır. ABD’nin Çin menşeli ürünlere yaptırımının ardından ABD’de güneş paneli tedariğinde yavaşlama olmuştur. Güney Doğu Asya ülkeleri bunu karşılayamadı. Çin’e alternatif tedarik zincirleri oluşturulmaya çalışılmıştır. ABD ve batı Çin’e bu hususta bağımlı olmak istememektedir. Bunu lityum ve diğer metallerde de göreceğiz. Güneş panelinde Türkiye üretim merkezi olabilir mi? Türkiye aslında son 5 yılda bu alanda yaptığı yatırımlarda iyi mesafe kat etti.

Güneş paneli üretiminde yıllık 7 bin 960 mW üretimle dünyada 4’üncü Avrupa’da birinci sırdayız. İnşallah bir kaç yıla kadar ilk sıralara geleceğiz. Güneş Allah’ın bize bir nimetidi. Doğal kaynakları enerjiye çevirecek kaynağınız yoksa kısıtla karşı karşıyasınız. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımız bağlamında 2021 yılında 1,33 milyar dolar yatırım yaptık ve karşılığında 372 milyon dolarlık bir tasarruf elde ettik.

Türkiye ve dünyada tüketicilerin petrol ve gaz taleplerinde artış söz konusudur. Yaz sezonları ulaşımın ve gezme, tatil modunda olduğumuz için bireysel araçları daha fazla kullandığımız bir dönemdir. Orada bir talepte artış beklemekteyiz. Ayrıca bu fiyatlara nasıl yansıyacak hep birlikte göreceğiz.

Hindistan 1 milyar nüfuslu bir ülkedir. Elektrifikasyonda istediği yere gelememiştir. Kırsala elektrik götürme çalışmaları hızlanmıştır. Elektrik gereksinimi artacaksa kömür ve diğer kaynaklara da ihtiyacı artacaktır. Elektriğe erişmemiş dünyada 750 milyon kişi vardır. Bunların da elektriğe ulaması durumunda talep artacaktır. Bunun üzerine elektrikli otomobiller gelirse, toplam araç satışlarının %’i düzeylerindedir. Ayrıca elektriğe talep artacaktır.

“Kaynaklarımızı daha verimli kullanacağız”

Fosil emtiaların fiyatlarının yüksek olmasına rağmen, tüketicilerin şikayet etmesine rağmen fosil yakıt isteğinin artması hepimiz için düşündürücüdür. Önemli bankalar gelecek 10 yılda fosil yakıt tüketimin %8-10 oranında artacağını öngörmektedir. Eğer %10 talep artışı olacaksa önümüzde 8-10 yılda bu 110 milyon varil demektir. Rezerv bulduk diyelim, problem yok. Yatırım tutarının da %10 artması gerekmektedir. Bugün keşfettim, yarın üretime hazırım diyebileceğini sektör değildir. Üretim hazırlayabilmeniz için minimum 5-6 yıla ihtiyacınız vardır. Ayrıca kaynaklarımızı daha verimli kullanacağız.

Ne kadar çok yatırım yapılırsa o kadar yarar sağlamaktadır. AB’de yapılan çalışmada tüketicilerin en verimli değil, en ucuz ürünü seçtiklerine rastlamaktayız. Cepten daha az nakit çıkışı olduğundan dolayı genel davranışı göstermektedir. Böyle bir tüketici eğilimi vardır. Sanayicilerimiz güneş paneline yapmış olduğu çalışmalar ve hamleler oldukça akıllıcadır. Enerji maliyetlerinin bir bölümünü 15-20 yıl sabitlemiş olmuştur. Sanayici için öngörülebilir olması onları daha motive ediyor, rahatlatmaktadır.. Artık o güneş santraliniz, rüzgar da olabilir. Ayrıca çalıştığı sürece maliyetleri sabitlemiş oldunuz.

Emtia fiyatlarındaki artışlar da verimliliğe ilgiyi artırıyor

Bu sene yine artan fiyatlardan dolayı verimlilik projelerine ilgi olduğu, bakanlığımızın öncelikle verimlilik dairesine olan başvurularda görebilmekteyiz. Ayrıca bu bütçenin dağıtıldığını söyleyebilirim. Bu yatırımlar geçtiğimiz yıllarda da yapılabilirdi.  Emtia fiyatlarındaki artışlar da verimliliğe ilgiyi artırmaktadır.

Kabaca konut stoğumuzun neredeyse yarısı yalıtımsız. Hanelere uygun koşullarda kredi verilmesi için Hazine Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığıyla görüşmeleri sürdürmektedir.

“İstanbul’un Merkezinde 100 Çınar Kesildi”

Atatürk Havalimanı’nda yapılacak millet bahçesi için yaptırmayız diyenler ayaklanmıştır. İstanbul’a yeşil alan kazandırma çabasında olanları engellemeye çalışıyorlar. Spor, piknik, vakit geçirilen bir mekan tasarlanmaktadır. Buna rağmen birçok engelleme ile karşı karşıyayız. Bu kadar çevreciydiniz belediyeniz şehrin merkezindeki asırlık çınarları katlederken neredeydiniz? 100’ün üzerinde çınar şehrin göbeğinde kesilmiştir. Kimsenin de sesi çıkmamıştır. Millet bahçesinin nasıl yapılacağı, ne kadarlık bir alanın yeşillendirileceğini çevre bakanımız paylaşmıştır. 3-5 marjinali yanına alıp yola düşenler milletimizi böyle bir eserden mahrum etmeye hakkı yoktur.

Firmalara doğalgaz uyarısı

Yeni konutlarda mutfaklarda pişirme yöntemlerini elektrikli değil, doğalgazlı inşa etmemiz kaynaklarımızı daha verimli kullanmamıza fayda sağlayacaktır. Ayrıca vatandaşlarımız tesisatlar doğal gaza uygun değil diye şikayetler alıyoruz. İnşaatı yapan firmalarımız dairelere doğal gazı taşıyacak kolon hattını yapmamaktadırlar. İnşaat sektörüne duyurmak istiyorum. Ayrıca burada mesafe kat edemezsek bununla ilgili düzenleme yapabiliriz.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…