Kategoriler
Ekonomi

Faturalar için normalleşme süreci başlıyor

Faturalar için normalleşme süreci yakın zamanda başlıyor. Türkiye genelinin normalleşme altında sokağa çıktığı ve tüm kısıtlamaların geride bırakıldığı döneme 1 Haziran Pazartesi itibariyle giriş yapıldı. Bu durum özellikle elektrik ve doğal gazda fatura ertelemelerinin sonlanacağı anlamına gelmektedir. EPDK gelecek ay temmuz başlangıcıyla normalleşme sürecinden nasibini alan bir diğer sektör olmaya hazırlanıyor.

Yerli turistler akın akın turistik bölgelere gidiyor

Geçtiğimiz hafta 1 Haziran Pazartesi tarihinden itibaren Türkiye turizim sektörü yerli turistlere açılış yaptı. Ekonomi akışında Türkiye’nin başlıca gelir kaynağı olarak bilinen turizm sektörünü kurtarma çalışmalarına ağırlık verildi. Yunanistan dahil olmak üzere birkaç ülkenin Türkiye’den yana kararsız olduğu süreçte ise Ukrayna Dışişleri Bakanlığı turizme yeşil ışık yaktı. Gelecek haftadan itibaren başlaması beklenen uluslararası uçuşların ilk olarak Ukraynalı turistlere zemin hazırladığı biliniyor. Pandemi sürecine ilişkin tedbirlerin vatandaşlarca hızla geride bırakıldığı, özellikle 6 ve 7 Haziran akşamı gözler önüne serilmiştir.

Faturalar için normalleşmede geri sayım başladı

Restoran, kafe ve diğer hizmet sektörü altında çalışma hayatını sürdürenler, geçtiğimiz haftadan itibaren normalleşme sürecinde işlerine kavuştu. Belli başlı kuralların ortaya çıktığı hizmet sektörü için yüksek cezalandırmalar özellikle işyeri sahiplerine fatura olarak geri dönüyor. Tüm bunlara istinaden elektrik ve doğal gaz faturalarında erteleme yapılmasına karar veren hükümet, normalleşmenin başladığı Türkiye için eski düzenine geri dönüş yapacak. Buna göre, 1 Temmuz itibariyle faturalar bilinen sistem üzerinden yeniden kesim işlemini başlatıyor. Öngörülen süreye dair borcunu ödemeyen aboneler ise herhangi bir haktan yarar sağlayamayacak ve kesintiye uğratılacaktır.

Fatura kesim işlemlerinde eski düzene geri dönüş yapılabilir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), elektrik ve doğal gazda fatura okuma ve tahsilat yönetmelikleri eski düzen üzerinden uygulamaya girecek. Tüketimlerin 25 günden az 35 günden fazla süreyle ölçülmemesi bekleniyor. Öngörülen süreye ilişkin borcunu ödemeyen abonelerin ise elektrik ve doğal gazının kesintiye uğraması söz konusu olacaktır.

Sektör temsilcileri duruma ilişkin yaptıkları açıklamada; pandemi döneminde elektrik ve gaz tahsilatları adına uygulanan faturalar için miktarın düştüğü belirtiliyor. Ancak normalleşme sürecinin başladığını hatırlatan temsilciler hem tahakkuk hem de tahsilatın temmuz ayı itibariyle yeniden eski düzen altında artış gösterebileceğini hatırlattı.

1 Haziran Pazartesi tarihinden başlayan şehirlerarası seyahat yasaklarındaki kısıtlamanın çoğu şehirde kalktığı görülmekte. Restoranlar, kafeler, lokantalar, kuaför ve güzellik salonları yeniden faaliyet hayatına geçiş yaptı. AVM’lerin hizmet hayatına yeniden döndüğü sürece ilişkin konuşan temsilciler, aynı zamanda sanayi sektöründe de ek bir talep olduğunu söylüyor. Otel ve tesislerin elektrik taleplerinde aşamalı artış yaşanacağı şimdiden belirgin bir hâle geldiği düşünülmekte.

Tahsil edilmesi gereken toplam tutar belirlendi

Ocak ve Nisan ayı dönemine ilişkin doğal gaz dağıtım şirketleri konut ve ticarethane abonelerinden tahsil edemedikleri tutarı 795 milyon TL olarak açıkladı. Bunun 569.3 milyonu yalnızca konut abonelerinden kaynaklıdır. Geçtiğimiz nisan ayına ilişkin faturaların tahsil edilmeyen borç miktarı ise 359 milyon TL olduğu biliniyor. Elektrikte de hem tahakkukun hem de tahsilatın düştüğünü belirten temsilciler; tahsilat işlemlerinde salgın öncesine ilişkin yüzde 10’lar düzeyinde gerileme yaşandığına dikkat çekildi. Türkiye üzerinde 21 elektrik dağıtım bölgesinin kendi hesaplarını yürüttüklerini belirttikleri gibi bazı tahsilatta fatura bedellerinin yükseklik ve düşüklüğündeki en büyük sebebin bu olabileceği belirtiliyor.