Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fed dolarları virüsten dolayı karantinaya aldı

ABD Merkez Bankası (Fed) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemek amacıyla Asya’dan ABD’ye dönen dolarları karantinaya alma işlemine başladı.

Anadolu Ajansının Fed‘den aldığı bilgilere göre Merkez Bankası, Asya’dan gelen bu paraları yeniden kullanıma sunmadan önce, karantinaya almaya başladı. Salgın ile mücadele kapsamında Asya ülkelerinden gelen paralar 7 ile 10 gün arasında Fed şubelerinde tutuluyor. Bu paralar, finansal kurumlara dağıtılmadan önce önlem amacıyla tutulurken bu uygulamanın ne kadar süreceğine dair bilgi verilmedi.

Öte yandan küresel piyasalar, salgına ilişkin artan endişelerle beraber negatif seyrediyor. Avrupa ve Amerika’da görülen vaka sayısında yükselişler, ekonomik aktivite ve finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini sürdürüyor. 

Piyasalar virüsün etkisinde

Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerle beraber Merkez bankaları faiz indirimine gidiyor, likiditede değişiklikler yapıyor. ABD Senatosu, salgınla mücadele kapsamında  8,3 milyar dolarlık ek bütçe öngören tasarıyı kabul etti.

Bu uygulamalara karşın pay piyasalarında aralıklı olarak gelen alımlar, sürekliliğini koruyamıyor hatta oynaklık aşırı derecede artıyor.  Korku endeksi olarak da anılan VIX endeksi, son bir haftadır 30 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Endeks, 40 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

New York borsası, kazançlarının neredeyse tamamını kaybederken ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri tarihinde ilk kez yüzde 0,9 seviyesinin altına düştü. Dow Jones endeksi yüzde 3,58 oranında, S&P 500 endeksi yüzde 3,39 oranında, Nasdaq endeksi ise yüzde 3,10 oranında değer kaybetti. 

İsrail-Mısır sınırı kapatıldı

Anadolu Ajansının, İsrail Kamu Yayın Kuruluşundan (KAN) aktardığı bilgilere göre İsrail, Mısır ile olan kara sınır kapısını kapattı. KAN’ın haberine göre; İsrailli turizm şirketleri, ülkenin yetkili makamlarından iki ülke arasındaki sınır kapısının kapatılacağına yönelik talimat aldığını belirtti. 

Mısır’ın yetkilileri, konuyla ilişkin açıklamada bulunmazken haberde ayrıntılara yer verilmedi.

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkedeki 25 kişide yeni koronavirüs salgını tespit edildi. Salgına yakalananların Çin, Japonya, Güney Kore, İtalya, Almanya ve Fransa’dan ülkelerine dönenlerin olduğu belirtilirken salgına yakalananların çoğunluğunu İtalya’dan ülkesine gelenler oluşturuyor.