Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fed faiz oranlarını yüzde 0.25 olarak sabitledi

Fed uluslararası oluşan ekonomik sorunlarına ilişkin agresif kararlar almaya devam ediyor. Merakla beklenen kararda oy çokluğu ile yeni faiz oranları belirlendi. Buna göre belirlenen rakamda söz konusu indirim gerçekleşirken; Yeni faiz oranlarını tüm dünyaya açıklayan ABD Merkez Bankaları Sistemi, bu oranı yüzde 0.25 olarak açıklamıştır.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) sonrası hastalıkla mücadele kapsamında pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler istihdamını durdurma kararı aldı. Ancak iş piyasasındaki durgunluk zaman içinde büyüyen işsizliğin kapısını açmış oldu. Böylece başta ABD olmak üzere büyük ekonomik değişikliklerine yol açan salgın hastalık karşısında Dünya Bankası yardım fonu ayırdığını açıkladı. Belli bir teminat üzerinden yapılacak olan kredi yardımında dün Türkiye için 100 milyon dolar nakit sağlanabileceği haberi verilirken, son dakika olarak faiz oranlarında alınan yeni karar açıklandı.

ABD ile birlikte çöküşe geçen ülkeler arasında yer alan Almanya’da yakın zamanda pandemi ilan edilen hastalığa karşı Çin’e dava açtı. Yaşanan tüm bu olumsuz süreçler ekonomide büyük kayıpları ardı ardına getirmeye devam ediyor. Bu sırada ABD ekonomisini canlandırmak adına Fed tarafından alınan yeni kararda banka faiz oranını yüzde 0 ila yüzde 0.25 arasında sabit bırakmaya karar verildi. Yeni faiz oranı ise oy çokluğu ile belirlenmiştir.

Fed ağır bilançoya hazırlanıyor

Sağlık sektöründe devam etmekte olan ağır krizler, ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinden kısa vadede ağır sonuçlar yaratacak ve orta vadede oluşacak ekonomik görünüm için kayda değer riskler yaratacak her türlü konu masaya yatırıldı. Yapılan değerlendirme sonrasında FOMC bir açıklamada bulundu. Bu açıklamaya göre, gelecekteki politika şekillendirilirken global gelişmelerin ardından ekonomik görünüm ve istihdam konuları hakkında da izleme kararı alındı.

Oy çokluğu sonrası alınan kararda ise Fed, politika faizini ve iskonto faizini değiştirmedi. Etkin para politikası aktarımı ve piyasanın çalışmasının desteklenme amacıyla çıkılan yolda; gerekli miktarda Hazine kağıdı, ticari ve konut mortgageleri destekli menkul kıymetler almaya devam edecekleri bildirilmiştir.

FOMC yaptığı açıklamaya ayrıca yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının ekonomide açtığı yaraları hatırlatırken; yaşanan keskin düşüşle birlikte gelen işsizlik oranlarındaki artış, zayıf talep ve petrol fiyatlarında ciddi düşüşün tüketici enflasyonunu aşağı seviyelerde tutmaya devam ettiğini açıklamalarına ekledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinde ikinci çeyreğin benzeri görülmemiş düşüşleri beraberinde getireceğini ilave etti. ” Özellikle sağlık sektöründe yaşanan büyük kriz nedeniyle koronavirüs (covid-19) vakalarında artış ve buna karşı faaliyetlerde duraklama meydana gelmesi ekonomide ağır sonuçlara yol açtı. Üstelik ikinci çeyreğe gelindiği vakit daha önce benzeri olmayan büyük düşüşler meydana gelmesi öngörülüyor. Bu süreçte daralmanın ağırlığı ile yine sağlık krizine hükümet tarafından verilecek yanıt önemli olmakla birlikte; alınacak yeni tedbirler doğrultusunda ekonomik sonuçlar belli olacaktır. Yaşanacak toparlanma için önceden bir zemin oluşturulması ve bu zemin için kredi akışına önem verilmesi gerekmekte,” şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.