Kategoriler
Ekonomi Gündem

Firmalar onay çabasında: Aşılar eylülde dağıtılabilir

Pfizer firması ve Uğur Şahin’in Almanya’da kurduğu BioNTech firması, insanlar üzerindeki denemelerine başladı. New York Times gazetesinden Knvul Sheikh’in haberine göre iki şirketin ortaklaşa geliştirdiği aşılar başarılı olursa eylül ayının başlarında acil olarak dağıtılmaya başlanacak.

Hızlandırılmış program kapsamında güvenli ve etkili bir aşıyı bulma çalışmalarını sürdüren şirketler, insanlar üzerindeki denemelerine pazartesi günü ABD’de başladı.

İlaç firmaları deneme çalışmasının ilk aşamasını sağlıklı 360 gönüllü üzerinde uygulayacak. Planlamalara göre ikinci aşamanın sonuna kadar test edilen kişi sayısı 8 bin gönüllüyü bulacak. Çalışmalar New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi ve Cincinnati Çocuk Hastanesi Sağlık Merkezi’nde yürütülecek.

Aşılar çok güvenli olmalı

New York Üniversitesinden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mark Mulligan, aşının güvenli olması gerektiğini vurguladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Doktor Mulligan “Aşılar, sağlıklı insanların sağlığını koruması için verilir. Bu yüzden aşılar, çok ama çok güvenli olmalı.” diye konuştu.

Süreci hızlandırmanın yolu

Aday aşılar, deneklere verilirken birçok alternatif test edilecek. Bu yöntem şirketler tarafından, Gıda ve İlaç otoritesinden acil kullanım onayı almak için kanıt toplamanın tek yolu olarak görülüyor. Onay alındıktan sonra BioNTech ve Pfizer firmaları geliştirdiği aşının birkaç milyon dozunu buraya dağıtmak için kullanabilir.

Şirketler, geliştirdikleri aşının ağır zararlarının olmadığına yönelik kanıtları en kısa sürede sunarsa tedaviye en çok ihtiyaç duyanların doktorlar tarafından aşılanmaya başlanmasına onay verilebilir. Ancak yetkililer, aşının yayılması için daha fazla kanıt isteyebilir.

Firmalar süreci hızlandırmaya çalışıyor

Aşı çalışmalarında bulunan firmalar, süreci hızlandırmak için yarışıyor. Bu süreç ise genellikle yıllar sürüyor. Öte yandan çalışmalarda hayvan üzerindeki deneyler gibi önemli aşamalar atlanıyor. Araştırmacılar olağanüstü çaba gösteriyor.

Enfeksiyon hastalıkları konusunda önde gelen isimlerden Doktor Anthony Fauci gibi uzmanlar, 18 ay içinde onaylanmış bir aşı beklemenin fazla iyimser olduğunu dile getirirken Oxford Üniversitesindeki bir grup araştırmacı, eylül ayını hedefliyor. Oxford’daki aşı geliştirme çalışmalarına katılan bilim insanları, 18 ayın beklemek için çok uzun bir süre olduğunu belirtiyor.

BioNTech ve Pfizer firmalarının yanı sıra Birleşik Krallık’ın üniversitesinde görevli araştırmacılar da birkaç milyon dozun eylül ayında dağıtılması için acil durum onayı almayı hedefliyor.

İkinci dalga daha kötü olacak

Pfizer firmasında görevli Doktor Mikael Dolsten “Farklı düşünmeye ihtiyacımız var. Daha hızlı düşünmeye ihtiyacımız var.” dedi. Doktor Dolsten, ekim ayında grip enfeksiyonuyla beraber koronavirüsün ikinci dalgası aynı anda başladığı takdirde daha kötü sonuçlarla karşılaşılacağını bildirdi.

Kaynak: New York Times, Taşınmaz Haber