Kategoriler
Dünya Ekonomi Güncel

Fitch Ratings ekonomide karanlık dönemi gördü

Fitch Ratings tarafından aktarılan bilgiye göre, Covid-19 salgın hastalığının piyasalarda oluşturduğu ekonomik sorunlar önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olarak hizmet veren Fitch’in yapmış olduğu bu uyarı, global anlamdaki sorunların başlıca nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Fitch Ratings: Koronavirüsün etkisi önümüzdeki yıllarda da hissedilecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının ekonomide oluşturduğu resesyonun gelecek yıllar içerisinde de hissedileceğini aktardı.

AA’dan yapılan haber doğrultusunda, kuruluş tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin de içinde bulunduğu ekonomik bazda gelişmiş ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılaları (GSYH) salgın öncesi dönemlerindeki gibi olmayacak. Hasıla seviyelerin yaklaşık olarak yüzde 3 ila 4 altında kalması bekleniyor.

Ekonomide hasarlar kalıcı olacak

Covid-19 salgın hastalığının global ekonomide oluşturduğu resesyon gelecek yıllar boyunca da hissedilebilir. Ekonomik boyutta oluşacak bu tür problemlerin ise uzun süreli işsizliğe neden olması bekleniyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesiyle birlikte başlayan bu süreç, özellikle yatırımla sermaye birikiminin yavaşlamasının önünü açtı.

Yapılan açıklamaya göre, ekonomik anlamdaki sürecin önü belirsizliklerle dolu. Bu nedenle Covid-19 salgın hastalığının global anlamda oluşturduğu şok etkisi kalıcı hasarları beraberinde getirecek. Tünelin ucunda karanlık gören Fitch Ratings, salgın hastalığın oluşturacağı yeni bir dalganın, karantina dönemlerinde gerçekleşen ekonomik sıkıntıların boyutlarını büyütebileceğini söyledi.

İspanya’da işsizlik yüzde 15,33’e çıktı

Covid-19 salgın hastalığının etkisi altındaki İspanya’da işsizlik oranı tavan yaptı. Yüzde 15,33’e çıkan oranlar, 3 milyon 368 bin kişiye tekabül ediyor. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne bağlı Aktif Nüfus Anketi (EPA) kurumu tarafından aktarılan verilere göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı ülkeyi ekonomik kayba uğrattı. İstihdam kaybıyla birlikte işsizliğin artış gösterdiği İspanya’da, 2020 nisan ile haziran dönemleri arasındaki işsiz sayısı, ilk çeyreğe göre yüzde 1,6 artış gösterdi.

İşsizlik oranının yüzde 15,33’e çıktığı ülke genelinde toplamda 3 milyon 368 bin kişi işsiz. Ekonomik boyutlu krizin eşiğine getiren oranlar, 2012 yılından bu yana en kötü ikinci çeyrek rakamlarını karşılıyor. 2020 yılının ikinci çeyreğinde istihdam kaybı ise 1 milyon 74 bine ulaştı.

İspanya’da sektörlerin ekonomik anlamda dar boğaza girdiği belirtilirken, turizm sektörü karanlık dönemin başını çekiyor. 2020 yılı itibariyle ülke genelinde 80 milyar avrodan daha fazla kayıp görülmektedir. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise, işsizlik oranı yıl sonunda yüzde 19’u bulabilir.