Kategoriler
Emlak Haberleri

Fuzul Holding 2022’de de yatırımlarına devam edecek

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, İş Dünyası Sohbetlerinde AA muhabirine 2021 analizlerini ve 2022’den taleplerini paylaştı. Akbal, bu senenin kendileri adına son derece canlı geçtiğini anlattı. Ayrıca, Fuzul Yapı tarafında Emlak Konut ihalelerine katılmaya devam ettiklerini ve Balmumcu ihalesini kazandıklarını belirtti. Bunun yanı sıra yabancıya konut satışında Nevitayla portfolyolarını genişlettiklerini söyledi. Akbal, Newinn ile profesyonel kiralama piyasasında etkilerini artırdıklarını ifade etti. Aynı zamanda “FuzulEv tarafındaysa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile tasarruf finansman sistemi için devlet denetimi oluştu. Burada piyasanın şeffaflaşması, şirketlerin güçlenmesi ve müşterilerin mağdur olmaması için bizzat devlet kurumlarıyla iletişimdeydik. Sonuçta sektörün lehine kararlar alındı. Bu sırada FuzulEv de 108 şubeyi geçti.” diye konuştu.

Fuzul Yapı Balmumcu ve Beşiktaş’ta yeni projelere başlıyor

“Önümüzdeki sene hem salgına hem de bütün dünyayı etkileyen enflasyona karşın yatırımlarımızı ara vermeden devam ettireceğiz. Fuzul Holding’in göz bebeği FuzulEv ve FuzulOto olduğu için bu markalarımızla önünüzdeki sene ciddi büyüme amaçlıyoruz. Şube sayısının da 120’yi geçmesini planlıyoruz. Yapı tarafında Fuzul Yapı Balmumcu projemizin satışları yine 2022’de başlamış olacak. Nevita ve Newinn’de de portföyler ciddi oranda büyüyecek. Salgının ivme kazandığı Haziran 2020’de Başakşehir’de Avrasya Konutları Başakşehir projesini satışa çıkardık ve ilk etabında yer alan 453 konutun 405’i 1 günde satıldı. Şimdi de Beşiktaş’ta benzer şekilde Fuzul Yapı Beşiktaş projesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu satış gücümüzde daha önce tamamladığımız projelerde yatırımcılarımıza ortalama yüzde 95 prim kazandırmamızın etkisi çok büyük. Yine yapı tarafında 5 binden fazla sadık müşteri portföyümüz olması önemli.”

Eyüp Akbal, verilere göre bu senenin 11 ayında toplam konut satışları yüzde 9 azalsa de banka kredisiz konut satışlarının yüzde 22 artışla 1 milyon 20 bine yaklaştığına işaret etti. Ayrıca, “Bu sebeple ev almak isteyenlerin banka kredisiz alternatifleri daha çok değerlendirmeye başladığını görüyoruz. FuzulEv de burada en önemli seçenek.” ifadelerini kullandı.

“TMSF’ye devredilen şirketlerle birleşilebilir”

Eyüp Akbal, dünyada yükselen bir enflasyon olduğunu, bunun bütün ülkelerde emtia fiyatlarını baskıladığını belirti. Ayrıca gayrimenkul fiyatlarındaki yükselişin bir süre daha sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Akbal, Türkiye’de Kasımda faizlerin tüketicinin hissedeceği şekilde düşmeye başladığını hatırlattı. “Konut kredilerinde bunu görebiliyoruz. Ayrıca yüksek enflasyon ortamında herkes daha açık gördü ki en iyi yatırım gayrimenkul, değeri düşmüyor. Bu sebeple ben gelecek yıllarda ev sahipliği oranının yükseleceğini düşünüyorum. 2020’den kalan ve bu yıla da yansıyan istek artışı, 2022’de de devam edecektir.” dedi.

Akbal, tasarruf finansman şirketlerine karşın BDDK’nın aldığı karara ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak şunları ekledi:

“Burada sürecin takipçisi oldum. Vatandaşın lehine, şirketlerin de daha güçlü bilançolara sahip olmasını hedefleyen BDDK adımını doğru buluyorum. Burada 6 şirket geriye kaldı. Tasfiye sürecinde olup TMSF’ye devredilen şirketlerle alakalı birleşmeler de olabilir. Bu hususta o şirketlerin temsil ettiği yaklaşık 50 bin müşterinin mağduriyetini gidermek için farklı çalışmalarımızı TMSF’ye sunduk, gelişmeleri bekliyoruz. Ben vatandaşlarımızın güçlü firmalarla yoluna devam etmesini tavsiye ederim. Gelinen süreçte biz tasarruf finansman şirketi olarak lisans almayı bekliyoruz. Yakın zamanda lisansımızı alıp 2022’de yolumuza devam edeceğiz. Burada 100 milyon lira sermaye koşulu getirildiğinden dolayı sektör olarak bankalardaki gibi bir devlet garantörlüğü istiyoruz. Gelecek sene bu talebimizin de takipçisi olacağız.”

“FuzulOto olarak bu sene ciddi anlamda büyüdük”

Eyüp Akbal, bu yıl çip krizinden dolayı sıfır araç sektöründe yaşanan problemlerin FuzulOto’yu nasıl etkilediğinden bahsetti. Akbal, kendilerinin müşterilere finansal destek sunduklarını, onların seçtikleri arabayı aldıklarını belirtti. Ayrıca, “Bekleme süreleri elbette geçen senelere göre artmış olsa da bir şekilde teslimatları gerçekleştirdik. Hatta FuzulOto olarak bu sene ciddi anlamda büyüdük.” ifadesini kullandı.

Akbal, Türkiye ekonomisine karşın var olan durum ve gelecek dönem taleplerini de paylaşarak, şunları söyledi:

“Türkiye, aslında son dönemdeki gelişmeleriyle ithalat bağımlı ülke olmak yerine üreten ülke olmak için çabalamaktadır. Tabii ki dünyada artan enflasyon, ülkemizi de bu aşamada zorluyor. Bütün bunlara rağmen gelecek için ben son derece iyimserim. Ülkemizin yeniden üreten, enerji ve ithalat bağımlı ülke profilinden çıkmış, güçlü markalara sahip bir ülkeye dönüşeceğine bütün kalbimle inanıyorum. Şu anda düşük faiz ve üretime bağlı büyümenin amaçlandığını yeni ekonomi modeli sürdürülebilir hale getirilirse, ben gelecek sene rahatlayacağımızı düşünüyorum.

2022’de ekonomide büyümenin devam edeceğini, kurun sabit kalacağını düşünüyorum. Nüfusumuz, ortalama yaşımız, coğrafi konumumuz bizim için büyük avantaj. Bu bağlamda 2022’de startuplara hız verileceğini, dijitale teşvik geleceğini, savunma sanayinin yaygınlaşmasının önünün açılacağını düşünüyorum. Gıda ve inşaat sektörü bakımından da önemli bir süreçteyiz, avantajlar var.”

“Dünya dönerken biz aynı kalamayız”

Akbal, Fuzul Holding’in sürdürülebilirlik ve dijital kaynaklı çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Akbal, kuruldukları yıldan bu yana daha geniş bir ağla hizmet vermeyi önemsediklerini, şubeleşmeyi durdurmak yerine artıracaklarını vurguladı. Ayrıca artan dijitalleşmeye de hızla ayak uydurduklarını ifade etti.

Akbal, bu sene mart ayında e-ticaret ve tele satış fonksiyonlarını bir araya getiren e-Şube platformunu kurduklarını hatırlatarak konuşmasını şöyle tamamladı:

“Dijital dönüşüm yolunda yapacağımız çalışmalar verimlilikten güvenliğe, ortak çalışma kültürünü yaygınlaştırmaktan maliyet fırsatına dek birçok fırsatı beraberinde getirecek. Öte yandan tasarruf odaklı bir tüketim modelini önermiştik. Bu vizyonumuzda ısrar etmeyi sürdüreceğiz. Aynı zamanda 2020’de Fuzul Holding çatısı altında Rubikpara ve Parita şirketlerini kurduk.

​​​​​​​Rubikpara ile bankalarla bağlantılı bir sistemle hesap açma, kart alma, mobil uygulama ile çeşitli ürünleri kullanma, para transferi gibi uygulamalara ulaşma olanağı sağladık. Dijitalleşme yatırımlarımıza hız verdiğimiz iki sene geçirdik. Bundan sonraki adım yapay zekayla müşterilere hızlı cevap verme olacak. Lider olarak önceliğim ise; ülkenin var olan durumunu iyi analiz edip, buna göre gereksinimleri en uygun ve en hızlı şekilde sunmak için ve dijitalleşmenin getirdiği katma değer yaratan nimetlerden yararlanılması için bütün ekibi teşvik etmek. Nitekim dünya değişirken aynı kalamayız.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…