Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi 2021 Resmi Gazete’de yayımlandı

Sermaye Piyasası Kurulunun 2021 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı 4 Ocak 2021 Pazartesi günü Resmi Gazete ile yayımlandı. Böylece Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi 2021 kesinleşmiş oldu. 2021 yılında gayrimenkul değerleme ücret tarifesi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kurul kararı olarak 24 Aralık 2020 tarihinde alınmıştı.

Sermaye Piyasası Kurulu, Değerleme Uzmanları ve Değerleme Şirketleri tarafından  merakla beklenen 2021 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı 4 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımladı. Yayımlanan karar kapsamında Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyeleri tarafından 2021 yılında verilecek olan değerleme hizmetlerinde uygulanacak olan asgari ücret tarifesi belirlenmiş oldu.

Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi 2021

Böylece 1. grupta yer alan taşınmazlar için taşınmazın niteliğine göre 791 TL ile 2.000 TL arasında değişen fiyatlar ödenecek. 2. grupta yer alan taşınmazlar için taşınmazın niteliğine göre 738 TL ile 4.118 TL arasında değişen fiyatlar ödenecek. 3. grupta yer alan taşınmazlar için taşınmazlar için 5.024 TL fiyatlar ödenecek. 4. grupta yer alan taşınmazlar için taşınmazın niteliğine göre 723 TL ile 6.595 TL arasında değişen fiyatlar ödenecek.

Toplu Değerlemede ücret değişti

5. grupta yer alan taşınmazlar için taşınmazın niteliğine göre 1.553 TL ile 7.537 TL arasında değişen fiyatlar ödenecek. 6. grupta yer alan toplu değerleme için taşınmazlar için 1. grupta yer alan taşınmazların tamamı için Değerleme konusu taşınmazlardan, en büyük taşınmaz için değerleme tarifesindeki tam ücret, diğerlerinden her biri için girdiği gruptaki ücretin yüzde 10 ‘u ödenir. 2. grupta yer alan 2 ile 100 arasında taşınmaz için değerleme konusu taşınmazlardan, en büyük taşınmaz için değerleme tarifesindeki tam ücret, diğerlerinden her biri için girdiği gruptaki ücretin yüzde 7,5’i ödenir. 2. grupta yer alan ve 100’den fazla taşınmaz için ise 6.738 TL ücret ödenecek.

7. grupta yer alan Gayrimenkul projesi, gayrimenkule bağlı hak ve fayda değerlemesi  için değerleme ücreti belirtilmemiş. 8. grupta yer alan “Karma yapılar (bütünleyici ve eklenti niteliğindeki makine, ekipman, liman, tersane gibi özellikli varlıklar), tek veya birden fazla parsel üzerine inşa edilmiş farklı nitelikteki yapılardan oluşan karma tesisler için değerleme ücreti belirtilmemiş.

9. grupta yer alan daha önce değerlemesi yapılan taşınmazların yeniden değerlemesinde; İnşa halindeki gayrimenkulün tamamlanma seviyesinin tespiti amacı ile yapılan değerlemeler için güncel tarifedeki ücretin yüzde 30’u ödenecek. Daha önce hazırlanmış bir rapora ilişkin olarak, aynı değerleme kuruluşundan rapor tarihini takiben 12 ay içerisinde talep edilecek revize raporlar için ise güncel tarifedeki ücretin yüzde 50’si ödenecek.

Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi 2021 tablosu için tıklayınız……