Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul satışında yabancıya güven lisans yetkisiyle verilecek

Gayrimenkul satışında yabancılara lisans arayışı içine giren Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER), sektörün düzenlenmesi gerekliliğinden bahsetti. Yabancı yatırımcılara taşınmaz ticaretinde bulunan pazarlama şirketleri, acenteler ve geliştiricilerin güven ortamını oluşturması amacıyla lisanslanması gerekliliği öne çıkıyor. Geliştirilen amaç doğrultusunda yetkilendirme kriterlerini belirlediklerini söyleyen GİGDER Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Gayrimenkul satışında yabancıya güven ortamı

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) yaptığı uluslararası piyasa girişimleriyle Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor. Son zamanlarda yabancı yatırımcıların ilgilendiği bazı pazarlama firmalarının sıklıkla hileye başvurduğunu belirten GİGDER, sektördeki müşteri arayışının hileli reklamlara yol açtığını söyledi. Toplamda 250 bin dolar karşılığında Türkiye’de gayrimenkul yatırımında bulunan bir yabancının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabildiği gerçeğini duyan yatırımcılar yönelimini ülke üzerinde sürdürüyor. Ancak bu avantajı kendi kazançlarına aktarmak isteyen bazı isimsiz firmalar devletin sağladığı imkânları kötüye kullanmaktadır.

Hileli reklamlar sektörün içine işliyor

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal tarafından konuya ilişkin detaylı açıklama geldi. Yabancıya gayrimenkul satışında rol oynayan bazı ticari oluşumların, proje satış pazarlama ve danışmanlık firması kapsamında lisanslandırılması gerekmektedir. Bu nedenle şartların GİGDER altında yeniden oluşturularak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gerekli başvuruda bulunulmuştur. Süreci yakından takip edecekleri konusunda güvence veren Akbal, Türkiye’de oluşan güven ortamının bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Yabancı alıcılar konut tercihlerini Türkiye’den yana kullandı

Akbal, 2016 yılında konut satışında yabancıların 18 bin payı olduğunu söylüyor. Bu sene pandemi gibi tehlikeli bir ortama ve sınırlandırılan uçuşlara rağmen yıl sonu rakamı iki kat daha artacak. Önümüzdeki iki seneye yönelik plan geliştirdiklerini söyleyen GİGDER Başkanı, yıllık satış rakamının uğraşlar karşısında 50 bine ulaşacağından emin olmak istiyor. Öncelikle hedef sayısını belirleyen dernek, Orta Doğu’yu kapsayan satış çemberini Portekiz’e kadar uzatma girişiminde bulunacak. Bu sayede 60 bin satış rakamına ulaşmayı başaran Portekiz’i sayıca geçme arzusu, İspanya, Fransa ve İtalya’ya kadar yayılmıştır. Birkaç yıl içinde uluslararası gayrimenkul piyasasında kendine köklü bir yer edinmeyi başarması beklenen Türkiye, her türlü mücadeleye karşı dimdik ayakta kalıyor.

Yetkilendirme kriterleri kapsamında başvuru tamamlandı

GİGDER altında hizmet hayatını güçlendirmek isteyen yetkili isimler, taşınmaz ticareti yapan, pazarlama şirketi olarak ismi sektörde bir yerlerde gezen, acente ve geliştiriciler hakkında lisans şartı arıyor. Hileli reklama başvuranların oluşturulan güven oyunu zedelediği hakkında görüşleri savunan Ömer Faruk Akbal, konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletildiğini söyledi. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası’nın meslek komitelerinde gündeme getirilen konu, mağduriyetlerin önünü kapatmada büyük roller üstlenecek. Hedefte ‘sektör açısından yüksek standardizasyonu sağlamak’ olduğunu belirten başkan, derneğin sıklıkla yüksek motivasyon ve büyük bir özenle çalıştığını aktardı. Yapılan son planlamaların toplamda 10 yılı kapsadığı süreçte oluşturulan memnuniyet ortamı uluslararası sınıra taşınacak.