Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkulde kur korumalı dönem başladı

Döviz kurunda meydana gelen artışlar ve dövize olan isteği yavaşlatman için geliştirilen kur korumalı mevduat ürünü son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen gayrimenkul yatırımcılarına örnek oldu. 2021’de döviz yatırımcıları kur kazançlarıyla düşük ücretli gayrimenkul alarak çifte kazanç sağladı. Ayrıca gayrimenkul alım kararını bu seneye bırakanlar dövize karşı yatırımını korumak adına arayışa girdi. İmpomes Yönetim Kurulu Üyesi Müberra Oflaz son zamanlardaki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ayrıca: Gayrimenkulde kur korumalı yatırım dönemi başladı” dedi.

Müberra Oflaz Aralık’ta En Yüksek Satış Rakamlarına Ulaşıldığını Söyledi

Oflaz, iyi bir konut alırım düşüncesiyle parasını dövize yatıranların, zamanlamasını iyi yapmadılarsa, artan fiyatlardan dolayı fırsatı kaçırdığını belirtti. Ayrıca “Şimdi hem artma potansiyeli olan, hem de o potansiyele göre fiyatı ekonomik sayılacak gayrimenkullerin arayışına girmektedir. Fakat bu kez de mülkünü kur korumasına alarak dövize göre şekillenen satıcılardan dolayı hayal kırıklığına uğradılar. Emlak sitelerinde sık sık fiyatlar güncellenmektedir. Ayrıca tapu dairelerinde satıcılar satıştan vazgeçmektedir” dedi. Müberra Oflaz konuyu masaya yatırdı. Oflaz, Aralık’ta en yüksek satış rakamlarının görüldüğünü ifade etti.

Konut Satışında Yaşanan Rekorun Nedeni Ne?

TÜİK tarafından açıklanan resmi satış istatistiklerine göre 2021’de Türkiye, konut satışında Avrupa lideri oldu. Konut satışları 2021’de 1 milyon 492 bin adetle bütün zamanların en yüksek 2.zirvesine ulaştı. Müberra Oflaz, satış istatistikleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ayrıca konut üretiminin son 3 yılda düşmesine bağlı olarak doğal konut gereksinimini karşılamak isteyenlerin dışında dövizi, altını yükselen yatırımcıların zamanında elindeki yatırımları konuta çevirmesinin de etkisiyle 2021’de son aylarında yüksek satış rakamlarına eriştiğini söyledi.

Döviz Düşünce Türk Lirası ve Emlak Revaçta

Oflaz, konuttaki satışlarla alakalı önemli açıklamalar yaptı. “Kur korumalı mevduat gibi bir ürün varken döviz almanın bir esprisi kalmıyor. Çünkü hem faiz getiriniz kesin hem de kurlarda faizin üzerindeki bir yükseliş devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca direkt döviz alanlar kurlar düştüğünde anaparasında azalma görmektedir. Kur korumalı mevduat yapansa faiz geliri elde etmeye devam etmektedir. Bu durumda ya TL mevduatta yatırımlar tutulacaktır. Ya da kira geliri elde etmeyi de vaat eden gayrimenkul yatırımlarının arayışına girilecektir” dedi.

Oflaz, bu dönemde yatırımlarını en iyi şekilde yapmak isteyenler için şu tavsiyeleri verdi:

“Döviz ve altın yatırımcısına ya çok kazandırır ya da zarar ettirir. Ama gayrimenkul en azından enflasyon oranında paranızın değerini korur. Nüfusun çok olduğu yerlerde gayrimenkul her zaman kazandırır. Kısa, uzun veya orta vadede parasının değerini korumak için alınacak gayrimenkul yerleri tespit edip ona göre yatırım yapılabilir. Gayrimenkulde sermayenin yanında cesaret ve sabır da gereklidir. Bir süredir takip ettiğiniz bir gayrimenkul varsa, fiyatında köpük oluşmamışsa, yatırım için harekete geçebilirsiniz.

Müberra Oflaz yaptığı açıklamada İMPOMES abonesi olan yatırımcıların mülklerinin takibini yapmalarından dolayı bu tespitleri yapabildiklerini söyledi. Ayrıca söz konusu tavsiyelerin yatırım danışmanlık kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini de belirtti.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…